Scroll to top

Artikel

KENAPA WINDOWS BOLEH JADI SLOW SANGAT?

Stress kan bila on je laptop dengan harapan nak buat kerja, lepas 10 minit, tak habis load lagi, kita pergi buat air kopi, pun tak siap lagi load. Kita pergi…

By FR Laptop Service

September 18, 2023

Cara Mudah Untuk Convert Image Ke Format JPG & PNG

Anda boleh menggunakan image converter untuk mengubah imej ke format lain, terutamanya jika anda telah memuat turun beberapa imej yang bukan dalam format jpg atau png. layari website www.image.online-convert.com Click…

By FR Laptop Service

September 11, 2023

Test Camera dan Microphone Laptop di Website ini

Zaman sekarang ni camera dengan mic laptop sangat penting. Ramai yang gunakan laptop untuk hadiri kelas online, meeting online, tidak kurang juga bagi meraka yang kerja dari rumah (work form…

By FR Laptop Service

September 4, 2023

CARA UNTUK TROUBLESHOOT AUDIO BERMASALAH PADA WINDOWS

Anda mempunyai masalah dimana audio pada laptop anda tidak berfungsi? jangan bimbang. Ada beberapa cara yang boleh anda cuba terlebih dahulu untuk menyelesaikan masalah tersebut, sebelum anda hantar laptop ke…

By FR Laptop Service

Ogos 30, 2023

CARA TROUBLESHOOT TOUCHPAD LAPTOP YANG TIDAK BERFUNGSI

Jika anda mengalami masalah seperti ini dimana touch-pad laptop tidak berfungsi, ada beberapa tips untuk mengatasi masalah touch-pad yang tidak berfungsi pada laptop anda   PERIKSA BUTANG FUNGSI PADA KEYBOARD LAPTOP…

By FR Laptop Service

Ogos 28, 2023

Cara untuk Mengemaskini Windows, Apps, dan Drivers

Cara untuk update windows 10 & 11 Mengemaskini sistem operasi anda sekarang lebih mudah dalam Windows 10 dan 11 berbanding versi sebelumnya. Windows secara automatik akan update, dan anda tidak perlu menyemak dengan…

By FR Laptop Service

Ogos 21, 2023

7 Tanda Laptop Anda Perlu Servis

1. Usia Laptop Lebih 2 Tahun Satu situasi dimana laptop anda telah berusia lebih kurang 2 tahun. Dalam tempoh penggunaan ia telah terdedah dengan habuk-habuk yang kecil dan lama-kelamaan ianya…

By FR Laptop Service

Ogos 19, 2023

Tips Membeli laptop

Laptop adalah komputer mudah alih, jadi pada dasarnya, ia boleh digunakan ketika di rumah, di pejabat, ataupun di dalam perjalanan. Sesetengah orang berpendapat, laptop lebih sesuai untuk buat kerja, main…

By FR Laptop Service

Ogos 16, 2023

TIPS PENJAGAAN LAPTOP

  MENJAGA KEBERSIHAN FIZIKAL Bersihkan laptop anda secara berkala dengan mengunakan kain lap yang lembut di bahagian Case laptop dan keyboard untuk membersihkan habuk-habuk yang ada. Servis laptop sekurangnya 1…

By FR Laptop Service

Ogos 7, 2023

Cara untuk buka Task Manager

Terdapat banyak cara untuk buka task manager di komputer atau laptop anda. Diantaranya menggunakan keyboard shortcut key, dari paparan start menu, menggunakan windows search dan lain-lain lagi. Menggunakan Keyboard Shortcut…

By FR Laptop Service

Mei 22, 2023

Cara Terbaik Untuk Mencegah Low Disk Space

Dari masa ke semasa, dengan tanpa kita sedari windows akan membina banyak junk file yang tidak diperlukan dan mengambil banyak space pada disk drive anda. Ini merupakan perkara biasa yang…

By FR Laptop Service

Mei 14, 2023

Cara Create Restore point Windows 10

Membuat  Restore Point di Windows 10 anda merupakan salah satu cara untuk melindungi diri dari sebelum berlakunya system crash atau windows crash. Restore Point boleh dikatakan macam polisi insuran juga.…

By FR Laptop Service

Mei 10, 2023

TIPS MUDAH UNTUK CARI DRIVER LAPTOP ACER

  TIPS MUDAH UNTUK CARI DRIVER LAPTOP Layari website ACER "www.acer.com/us-en/support/drivers-and-manuals" Taip MODEL LAPTOP anda pada ruangan yang disediakan. Di ruangan seterusnya terdapat senarai driver dan bahagian operating system pilih windows yang sesuai. Download driver yang…

By FR Laptop Service

Mei 6, 2023

Macam Mana Nak Elak Virus Pada Laptop?

Kes laptop kena serangan virus ni sering berlaku, sebab masih ramai lagi yang tak tahu cara untuk elakkan virus pada laptop. Biasanya virus ini datang dari pelbagai punca, seperti internet,…

By FR Laptop Service

Februari 16, 2023

Macam Mana Nak Lajukan Laptop Kesayangan Korang?

Semua orang nak laptop yang laju. Tak kisahlah bila nak guna laptop untuk buat kerja ataupun untuk hiburan, laptop laju ni oleh meningkatkan mood untuk gunakan laptop. Jadi kami sediakan…

By FR Laptop Service

Februari 12, 2023

Kenali Musuh Utama Laptop Korang!

Sebagai pengguna laptop korang WAJIB tahu MUSUH UTAMA untuk laptop korang. Musuh utama ini tak lain tak bukan, HABA. Haba ini berpotensi untuk merosakkan komponen-komponen dalam laptop korang. Antara kesan…

By FR Laptop Service

Februari 8, 2023

5 Penyebab Laptop Slow Yang Buat Korang Stress

Pada masa sekarang, makin ramai golongan yang menggunakan laptop. Dari pada pelajar sekolah kepada kolej dan universiti, dan mereka yang bekerja juga menggunakan laptop. Dengan laptop, pelbagai tugasan boleh disiapkan…

By FR Laptop Service

Februari 4, 2023

Kenapa Perlu Upgrade Ke SSD?

SSD atau nama penuhnya, Solid State Drive, adalah sejenis peranti storan yang kini tidak asing lagi untuk pengguna laptop dan juga desktop. Kita boleh menambahkan kelajuan dan kestabilan pada laptop…

By FR Laptop Service

Mei 21, 2022

Skrin Laptop Rosak

Kini, laptop dah jadi satu keperluan untuk kebanyakan orang. Baik untuk pelajar dan juga mereka yang sudahpun berada di alam pekerjaan, laptop boleh dianggap sudah menjadi kawan baik kerana ianya…

By FR Laptop Service

Disember 15, 2021