Scroll to top

Artikel

Repair Motherboard Di FR Laptop Service Kuala Lumpur

Motherboard adalah bahagian penting dalam sistem komputer dan terdiri daripada litar bersepadu. Ia memerlukan penjagaan maksumim dan atas itu anda mencari tempat repair motherboard yang mampu menyelesaikan masalah tersebut. FR Laptop Service menyediakan…

By FR Laptop Service

September 26, 2019

ADAKAH SAYA PERLUKAN SSD? ATAU HARD DISK BIASA?

Seperti yang saya sudah jelaskan sebelum ni, SSD adalah alternatif kepad hard disk yang mampu beroperasi sehingga 10 kali ganda lebih laju (atau lebih lagi) berbanding hard disk biasa.  …

By FR Laptop Service

August 19, 2019

APA ITU CACHE MEMORY?

Cache Memory atau CPU Memory adalah sejenis RAM yang processor boleh akses jauh lebih cepat berbanding RAM biasa. Dan memory ini biasanya diintegrasikan dengan processor atau ia diletakkan pada cip…

By FR Laptop Service

August 19, 2019

ADAKAH I7 DIPERLUKAN UNTUK GAMING?

Bila orang fikirkan tentang gaming desktop atau laptop, biasanya orang letak mindset, gaming perlukan i7, atau i9 sebagai aras yang boleh dikatakan tinggi untuk gaming. Juga sesetengah orang menggunakan processor…

By FR Laptop Service

August 17, 2019

Kenapa perlu shutdown properly?

Shutdown merupakan sesuatu yang sangat simple dan mudah, anda pergi ke Start button, kemudian tekan pada Power, dan pilih Shutdown. Senang je kan? Tetapi ia akan memakan masa yang sedikit…

By FR Laptop Service

August 12, 2019

Ada apa dengan RAM?

Memory ataupun RAM (Random Access Memory) digunakan untuk menyimpan data sementara untuk memudahkan processor untuk akses data tersebut. RAM pulak hadir dalam size yang berbeza, 4GB, 8GB, 16GB dan ia…

By FR Laptop Service

August 12, 2019

MACAM MANA NAK JAGA SKRIN?

Salah satu komponen yang penting untuk sesebuah laptop adalah skrinnya, Kerana dengan adanya skrin kita boleh gunakan komputer kita dimana-mana sahaja. Secara tak langsung, penjagaannya juga cukup penting. Jadi macam…

By FR Laptop Service

August 9, 2019

ADAKAH KEYBOARD MEKANIKAL LAGI BAGUS??

Keyboard adalah salah satu peripherals komputer yang kita gunakan untuk taip dan main game ketika menggunakan komputer. Dua jenis keyboard yang popular adalah membrane yang biasanya lebih murah dan juga…

By FR Laptop Service

August 5, 2019

CARA PENJAGAAN BATERI YANG MUDAH!

Kita seperti berada di dalam hubungan cinta/benci dengan bateri laptop kita, ia memberikan portability, tapi ia juga mengikat kita dengan jumlah bateri yang kecil dan juga prestasinya menurun semakin lama…

By FR Laptop Service

August 1, 2019

PROGRAM-PROGRAM INI BUAT KOMPUTER ANDA JADI SLOW!

Bila kita dah biasa boot Windows laju, tetiba dia jadi perlahan sejak dua menjak ni, terasa jugak kan? Biasanya, yang slow ni disebabkan software-software yang suka makan process pada komputer…

By FR Laptop Service

July 28, 2019

APA BEZANYA ANTARA EDISI WINDOWS 7 NI?

Kita dah biasa dengar pasal Windows Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise dan Ultimate. Tapi, setiap edisi WIndows ini mempunyai tujuan dan penggunaan yang cukup berlainan.   Apa yang…

By FR Laptop Service

July 28, 2019

PATUT KE SAYA DOWNLOAD DRIVER DARIPADA NVIDIA?

Kebiasaannya gamer yang ada laptop yang menggunakan graphic chipset Nvidia akan download GeForce Experience dan aplikasi ini akan memperkenalkan update kepada version yang paling terkini yang sepatutnya meningkatkan performance graphic…

By FR Laptop Service

July 28, 2019

Laptop Anda Hang, Crash, Lembap? Performance Laptop Slow?

Windows atau operating system (OS) merupakan 'jantung' laptop. Kalau laptop canggih, spesifikasi tinggi tapi tak ada Windows, macam mana nak guna laptop tu. Betul tak?   Semua orang yang ada laptop termasuk saya, ada…

By FR Laptop Service

May 6, 2019

Kedai Format Laptop Murah Di Cheras

Dengan zaman serba teknologi ini, laptop sudah menjadi satu keperluan untuk semua orang untuk siapkan kerja, mencari maklumat di Internet, mencari bahan hiburan, dan banyak lagi. Dan untuk sesetengah pengguna,…

By FR Laptop Service

March 27, 2019

Kedai Repair Laptop Murah Di Wangsa Maju

Wangsa Maju, Kuala Lumpur terdiri daripada daerah yang cukup besar dan mempunyai ramai penduduk.  Semakin hari bidang teknologi maklumat semakin mendapat permintaan ramai dan telah menjadi keperluan mereka. Mungkin anda…

By FR Laptop Service

March 26, 2019

Kedai Repair Laptop Murah Setapak

Komputer atau laptop yang anda miliki, mungkin merupakan salah satu barang yang paling anda sayangi. Mengenalpasti masalah komputer/laptop dari peringkat awal dapat menyelamatkan komputer/laptop anda dari masalah yang lebih berat.…

By FR Laptop Service

March 25, 2019

Kedai Repair Keyboard Laptop Rosak di Setiawangsa

Keyboard merupakan antara komponen terpenting dalam sesebuah laptop. Dengan adanya keyboard anda boleh buat kerja di mana-mana sahaja. Jika keyboard laptop rosak maka susah la nak buat kerja. Betul tak?…

By FR Laptop Service

March 23, 2019

Kedai Repair Laptop Murah Di Ampang Jaya

Jika laptop anda rosak, dan anda sedang mencari Kedai Repair Laptop Murah Di Ampang Jaya, maka FR Laptop Service adalah tempat yang sesuai untuk anda. Kami menyediakan servis untuk laptop…

By FR Laptop Service

March 21, 2019

Kedai Repair Motherboard Ampang

Motherboard adalah komponen yang paling penting di dalam sistem komputer. Dan daripada motherboard inilah semua komponen lain dihubungkan, membolehkan kita untuk menggunakan laptop. Motherboard ini juga berisiko untuk rosak, jadi…

By FR Laptop Service

March 20, 2019

Kedai Repair Skrin Laptop Murah di Ampang

Skrin laptop memainkan peranan yang sangat penting untuk sesebuah laptop, oleh kerana denga nadanya skrin, anda boleh menggunakan laptop anda di mana-mana sahaja. Bila skrin laptop rosak ataupun rosak, boleh…

By FR Laptop Service

March 19, 2019