Scroll to top

MSI GT83VR Titan SLI

No comments

 

Spesifikasi

  • Intel Core i7-7920HQ processor
  • Dual Nvidia GeForce GTX 1080 GPU
  • 64GB Memory
  • Dual 512GB PCIe SSD
  • 1TB 7200 SATA Hard Drive
  • 4 inches screen with Full HD resolution (1920 x 1080)
  • Killer N1535 Combo 2X2ac 802.11ac with Bluetooth 4.1

MSI GT83VR merupakan sebuah laptop untuk para bangsawan, dengan harga RM 26,499.00, ia merupakan laptop pertama yang didatangkan dengan i7 generasi ke-7 dan juga keyboard mekanikal daripada Cherry MX. Pada MSI GT83VR ini juga dimuatkan dua kad grafik berkelas Desktop, GTX 1080 dan dijalankan dengan SLI configuration (teknologi multi-GPU daripada Nvidia untuk menggunakan kedua-dua kad grafik serentak).

 

Rekabentuk

Seperti namanya “Titan” ianya besar dan juga menawan. Dengan rekaan brushed metal, garisan LED berwarna merah menjadikan laptop ini sangat cantik. Pada laluan angin, terdapat juga garisan aluminium yang berwarna merah memberikan rupa yang premium. Pada kawasan keyboard, terdapat sebuah naga yang menjadi trademark MSI.

 

Skrin dan Bunyi

Meskipun ia tidak menggunakan skrin 4K HD dan ia hanya menggunakan skrin Full HD tetapi ia merupakan skrin yang memuaskan. Ia memberikan warna yang jelas dan cukup terang. Tetapi cahaya daripada backlight skrin kurang memuaskan, ia perlu diterangkan lebih sedikit.

Speaker yang ada pada MSI GT83VR ini turut mempunyai subwoofer menjadikan ia mempunyai speaker yang terbaik diantara laptop gaming. Setiap detail bunyi, bunyi gitar, drum, dan juga bass dapat didengar dengan sempurna. Ia juga didatangkan dengan Nahimic Software untuk pengguna mengubah suai preset bunyi untuk pendengaran yang lebih baik.

 

Keyboard dan Touchpad

Pada laptop Titan terbaru daripada MSI ini terdapat butang keyboard daripada Cherry MX. Ia didatangkan dengan Speed Silver switches, menjadikan keyboard ini sangat sedap untuk digunakan. Pihak Cherry mengatakan bahawa dengan keyboard ini, pengguna tidak perlu menekan dengan kuat ketika bermain game. Pengguna juga boleh mengubah suai warna pada keyboard melaui software yang disertakan.

Dengan Synaptic Touchpad, ia tidak mempunyai masalah untuk digunakan. Swipe, click dan juga multi-gestures boleh digunakan tanpa sebarang masalah. Ia juga boleh digunakan sebagai numpad, kerana ia terletak pada sebelah kanan keyboard.

 

Prestasi

MSI GT83VR Titan SLI kembali semula dengan spesifikasi yang sudah diupgrade. Ia merupakan raksasa gaming yang pertama didatangkan dengan Cherry MX Speed Silver switches, membolehkan pengguna untuk spam butang keyboard tanpa sebarang delay. Dengan dual GTX 1080, game, video editing, boleh dibuat tanpa sebarang lag dan juga masalah.

 

Post a Comment