Scroll to top

7 Peranti Anda Yang Boleh Digunakan Dengan VPN

No comments

Anda pasti telah mendengar semua tentang VPN. Sekarang anda tahu bahawa ia merupakan rangkaian peribada maya (virtual private network) dan sebab-sebab kenapa perlu anda memilikinya.

Tetapi anda masih lagi meraguinya. Adakah VPN benar-benar memberikan perbezaan kepada anda? Mungkinkah hardware anda tidak menggunakan VPN?

Kecuali jika ia adalah cerek atau peralatan yang diperbuat daripada kayu, ia mungkin tidak akan berfungsi. Dibawah merupakan senarai peranti yang berbeza yang membolehkan anda menggunakan VPN.

 

MENGGUNAKAN VPN DENGAN DESKTOP ATAUPUN LAPTOP

Terdapat tiga sistem operasi utama yang membolehkan anda menggunakan klien VPN, atau dengan mengkongfugirasi sambungan OpenVPN secara manual.

 

  • Windows

Merupakan Pilihan utama untuk menjalankan VPN. Setiap pembekal VPN menawarkan aplikasi klien untuk windows. Ini bermakna memuat turun dan memasang klien, memasukan credentials untuk akuan anda, kemudian mengaktifkan VPN apabila anda perlu menggunakannya.

Sambungan secara manual juga boleh disediakan, melalui Settings> Network & internet> VPN. Semak pembekal VPN anda untuk maklumat lanjut.

 

  • Mac

Walaupun liputan untuk macOS tidak begitu luas berbanding Windows, majoriti pembekal VPN yang terkenal menawarkan perkhidmatan tersebut untuk pengguna Mac. Sekali lagi, ini bermakna memuat turun aplikasi klien untuk menyambung ke pelayan VPN yang anda pilih.

 

  • Linux

Sokongan masih kurang meluas untuk linux, walaupun ada beberapa pembekal VPN yang menawarkan aplikasi yang khusus. Walau bagaimanapun, ia tidak menyokong OpenVPN, yang boleh ditubuhkan dalam hampir setiap sistem operasi linux.

 

  • Browser Extension

Bagaimana jika anda tidak dapat memasang klien VPN? Atau jika anda hanya muhukan lebih kawalan terhadapnya?

Di sini, semua yang anda perlu lakukan ialah memuat turun extension untuk pelayar anda, dan kemudian anda dengan mudah dapat menyambung dan memutuskan sambungan VPN anda seperti yang diperlukan.

Anda perlu menyemak dengan pembekal VPN sama ada browser plugin tersedia. Biasanya, sambungan untuk Mozilla Firefox, Google Chrome, dan pelayar Safari Apple biasanya tersedia.

 

VPN UNTUK PERANTI MUDAH ALIH

VPN bukan saja untuk desktop dan laptop, hampir semua pembekal VPN menawarkan aplikasi untuk peranti mudah alih.

 

  • iOS

Jika anda seorang pengguna iPhone atau iPad, anda bernasib baik. Peranti anda disokong secara meluas oleh pembekal VPN, dan ada peluang yang sangat baik bahawa anda akan dapat menyambung ke internet menerusi klien.

 

  • Android

Sama seperti iOS, telefon Android dan tablet boleh menyambung ke pilihan perkhidmatan VPN anda menggunakan aplikasi

 

  • Windows 10 mobile/Windows phone 8

 

Beberapa aplikasi klien tersedia untuk Windows 10 Mobile, dan perkara yang sama berlaku untuk model terdahulunya, Windows Phone 8.1. Untuk menggunakan VPN dengan peranti ini, anda perlu mengkonfigurasi secara manual.

Pengguna Windows Mobile 10 perlu pergi ke Settings> Network & wireless, kemudian VPN. Di sini, klik Add a VPN connection, dan masukkan nama pelayan dan credentials seperti yang diperlukan. Untuk menggunakan VPN, bukanya dari menu yang sama.

Dalam Windows Phone 8.1, cari Settings> VPN dan beralih ke Aktif, kemudian sentuh + untuk membuat profil. Masukkan credentials yang diperlukan, dan nama server.

Sekiranya anda mempunyai masalah, rujuk pada website pembekal VPN anda.

Post a Comment

© 2018 frlaptopservice.com was made with love by FR Laptop Service All right reserved.