Scroll to top

Category: Tips

Format Laptop Murah di Shah Alam

Jika kita lihat perkembangan teknologi masa kini, Laptop sudah menjadi satu kemestian untuk di miliki oleh semua orang bagi membolehkan tugasan di siapkan, mencari data pada internet, menghasilkan aplikasi melalui programming menggunakan laptop, blogging melalui laptop dan banyak lagi. Boleh katakan hampir 70% memiliki laptop peribadi sendiri dan kebanyakan tidak menghantar laptop mereka untuk servis […]

By adiwira

May 17, 2018

Cara Lajukan Laptop Supaya Mudah Buat Kerja

Jika punya laptop semestinya kita akan berasa sangat gembira apabila memiliki sebuah laptop yang sangat laju, lancar dan tidak punya apa-apa masalah ketika digunakan. Disini ada diceritakan tentang Cara Lajukan Laptop. Walaubagaimanapun, semakin lama kita menggunakannya maka semestinya laptop ini akan menjadi semakin berat dan lambat disebabkan pelbagai perkara termasuklah kesalahan pemilik laptop yang kurang […]

By adiwira

May 17, 2018

Punca Kerosakan Kipas Laptop Yang Anda Perlu Elak

Salah satu masalah terbesar yang biasa dialami oleh pemilik laptop adalah overheat atau panas laptop yang melebihi paras normal. Masalah ini biasanya terjadi pada laptop yang sudah berusia, tapi laptop yang masih baru juga tidak mustahil boleh rosak. Laptop yang mengalami overheat boleh dirasa dengan hanya memegang bahagian bawah laptop kerana disitulah terletaknya kipas.   […]

By adiwira

May 17, 2018

Punca Laptop Cepat Panas dan Cara Mengatasinya?

Apakah Anda sering kali menemukan laptop Anda dalam keadaan panas atau bahkan overheat? Apa saja hal penyebab laptop menjadi panas dan overheat? Bagaimana solusi untuk mengatasi masalah tersebut?     Masalah panas atau overheat yang terjadi pada laptop merupakan masalah terbesar yang dialami oleh sebagian besar pengguna laptop. Biasanya masalah laptop yang overheat atau panas […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Repair Laptop Murah di Puchong

Laptop zaman kini bukan lagi menjadi kemahuan kepada anda semua, tetapi ia merupakan suatu keperluan yang menjadi bahan utama dalam pekerjaan dan pembelajaran anda.  Tanpa laptop, kerja kita mungkin tertangguh dan tidak dapat disiapkan dengan pantas. Tidak kurangnya pula dengan kes laptop rosak, lagilah kerja anda tidak dapat disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan kerana anda […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Repair Laptop Murah Di Gombak

Pasti anda memerlukan kedai repair laptop bagi membaiki laptop anda dengan cepat, pantas dan segera. Contohnya di Kedai Repair Laptop Murah Di Gombak. Ramai pelajar atau pekerja yang sentiasa memerlukan laptop untuk menyiapkan kerja-kerja mengalami masalah tidak tahu kedai yang terbaik untuk repair laptop.      Terbaik yang dimaksudkan adalah dari segi kualiti dan harga. Semua […]

By adiwira

May 17, 2018

Harga Repair Hard Disk Laptop Di Kuala Lumpur

Penggunaan komputer atau komputer riba pada masa kini amat diperlukan, lebih-lebih lagi pada mereka yang perlu menyiapkan tugasan menggunakan komputer. Namun, jika terlebih hadnya, ianya pasti akan mengalami kerosakkan dan Harga Repair Hard Disk Laptop bukan murah. Salah satu bahagian yang ramai dalam kalangan anda hadapi adalah bahagian hard disk.     Hard disk drive […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Repair Laptop Melayu Terbaik dan Murah di KL

Tahukah anda, laptop anda pun perlu diservis? Servis laptop bermaksud membersihkan habuk tebal pada kipas laptop, motherboard dan menggantikan thermal paste baru seperti di Kedai Repair Laptop Melayu Terbaik dan Murah di KL. Laptop juga seperti kereta perlu servis bila sampai masanya kerana untuk mengelak kerosakkan motherboard (Laptop tidak dapat hidup), jika berlaku kos untuk […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Repair Motherboard Laptop Murah di KL

Masalah yang sering ditakuti dalam kalangan pelajar, pekerja atau sesiapa sahaja yang menggunakan laptop adalah laptop sudah tidak boleh on! Lebih kurang dengan masalah seperti bateri tidak dapat detect! So, anda misti ke Repair Motherboard Laptop Murah di KL. Sungguh mengecewakan, segala kerja-kerja pejabat, assignment pasti akan tertangguh sambil fikiran sudah mula bercelaru memikirkan bagaimana […]

By adiwira

May 17, 2018

Cara Nak Elak Laptop Masuk Habuk Supaya Tidak Cepat Rosak

Pembentukan habuk boleh menghalang proses penyejukan laptop anda dengan betul, dan haba itu boleh menyebabkan kerosakan pada laptop anda. Kipas laptop anda juga mungkin berfungsi pada tahap maksimum lantas menyebabkan bateri anda cepat dialirkan. Prestasi penyejukan laptop anda juga mungkin berkurang. Adakah anda telah jaga laptop anda dengan baik?     Kenapa Kipas Laptop Harus […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Format Laptop Murah di Kuala Lumpur

Badan menyingkirkan toksin dan kolestrol untuk mencegah penyakit! Begitulah juga dengan laptop yang perlu diservis dan Format Laptop Murah di Kuala Lumpur bagi mengelakkan berlakunya masalah atau kerosakan laptop.  Laptop yang telah digunakan bertahun lamanya dan tidak pernah diservis kemungkinan dan sememangnya berisiko mengalami masalah seperti sangat lambat untuk digunakan dan mempunyai virus.   Paling teruk […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Repair Keyboard Laptop di KL

Keyboard merupakan antara komponen terpenting dalam sesebuah laptop. Jika tiada keyboard maka susah la nak buat kerja. Betul tak? Namun, tahukah anda bahawa tidak semestinya jika satu button rosak, maka kena tukar satu button sahaja. Jom Repair Keyboard Laptop di KL.     Ini kerana, keyboard hanya mempunyai satu cable sahaja yang menghubungkan semua button kepada […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Repair Laptop Murah Di Pandan Jaya

Anda ada masalah komputer riba (laptop) yang agak serius seperti laptop lembab? Keyboard rosak tak boleh di gunakan? Komputer riba (laptop) tidak boleh ON? Jangan risau di sini Kedai Repair Laptop Murah Di Pandan Jaya ada kerana anda masih lagi boleh menjimatkan wang daripada perlu mengeluarkan kos yang banyak untuk membeli laptop baru dengan membaiki […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Tukar Skrin Laptop Murah di KL

Apa gunanya laptop jika skrinnya sudah rosak dan punah. Bagaimana lagi mahu menggunakan laptop jika skrin sudah retak, pecah dan sama sekali tidak keluar apa-apa gambar dan tulisan untuk di baca. Kerana itu Tukar Skrin Laptop Murah di KL ada menyediakan khidmat servis tukar skrin laptop, skrin laptop ini perlulah sentiasa di jaga dengan cara […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Repair Laptop Murah Di Desa Pandan

Bayangkan anda salah seorang pelajar pusat pengajian tinggi yang menetap di kawasan Desa Pandan. Sebagai salah seorang pelajar IPTA, anda kini sedang membuat assignment tetapi malangnya tiba-tiba saja laptop anda bermasalah. Oh tidakkk!!! Di sini ada Kedai Repair Laptop Murah Di Desa Pandan khas untuk anda.     Manalah tahu, sedang asyik menaip siapkan assignment tiba-tiba […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Repair Laptop Murah Di Taman Shamelin

Komputer atau laptop yang anda miliki, mungkin merupakan salah satu barang yang paling anda sayangi. Mengenalpasti masalah komputer/laptop dari peringkat awal dapat menyelamatkan komputer/laptop anda dari masalah yang lebih berat. Mulai dari hal yang kecil hingga yang besar. Komputer juga memiliki masalah hardware dan software.   Anda Pernah Hadapi Masalah Laptop Seperti Di Bawah Anda […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Repair Laptop Murah Di Keramat KL

“Stress betul! Masa nak siapkan kerja bos bagi ni la masa laptop ni buat hal! Kerja guna Microsoft Word je, tapi lambat betul loading! Tak guna betul!” Jom pergi ke Kedai Repair Laptop Murah Di Keramat.     Pernah anda mengalami peristiwa di atas? Mesti pernah bukan? Masalah yang sering dihadapi dengan komputer riba mahu pun […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Repair Laptop Murah Di Petaling Jaya

Zaman serba canggih yang penuh dengan teknologi maklumat dan alam siber ini pastinya mempunyai 1001 kegunaan laptop dan komputer kini terutamanya bagi anda yang berusia 20 tahun dan ke atas yang baru sahaja menyambung pelajaran di universiti.  99% kadar pelajar universiti adalah mereka yang mempunyai komputer riba atau laptop bagi menyiapkan assignment, kertas kerja dan […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Repair Laptop Murah di Taman Maluri

Tidak susah rasanya jika ada yang ingin mencari kedai repair laptop murah di Taman Maluri atau kawasan sekitarnya. Cuma yang menjadi masalah ialah kedai manakah yang mampu menawarkan servis terbaik dan juga boleh dipercayai. Ini kerana tidak semua kedai servis laptop yang dapat memenuhi 100% kepuasan pelanggan dengan kualiti perkhidmatan yang ditawarkan.     Bagi […]

By adiwira

May 17, 2018

Kedai Repair Laptop Murah Di Seri Kembangan

Ramai yang tertanya-tanya di manakah kedai repair laptop murah di Seri Kembangan?  Seri Kembangan, Selangor terdiri daripada daerah yang cukup besar dan mempunyai ramai penduduk.  Semakin hari bidang teknologi maklumat semakin mendapat permintaan ramai dan telah menjadi keperluan mereka.   Perkhidmatan bidang teknologi yang menjadi keperluan rakyat adalah perkhidmatan pembaikian laptop. Jika dilihat dari kaca […]

By adiwira

May 17, 2018

Repair Skrin Laptop Murah di KL

“Kerja banyak belum siap? Fail yg dah siap, tak sempat nak back-up!! Dah try tukar charger, tak hidup juga. Bateri ada nyala tapi screen tetap gelap gelita tak nampak apa-apa. Ya Allah, Minta-mintalah jangan kena format.” Di sini ada Repair Skrin Laptop Murah di KL untuk menyelesaikan masalah anda itu. Rileks, bawa-bawa bertenang. Tidak semua masalah […]

By profhariz

May 17, 2018

7 Cara Mudah Untuk Menjaga PC Anda

Cara yang paling mudah untuk menjaga computer anda adalah dengan melakukan penjagaan rutin. Tanpa memerlukan penjagaan terlalu advance, cukuplah hanya dengan penjagaan asas untuk menambahkan performance dan juga menambahkan jangka hayat PC. Install Antivirus Software antivirus ini bertanggungjawab untuk melindungi computer anda daripada pelbagai jenis bahaya. Ada yang percuma, dan ada juga yang berbayar. Dan […]

By FR Laptop Service

November 20, 2017

7 Programs Free Antivirus Terbaik

Anda mungkin mendengar perkataan ini beribu kali, anda memerlukan perlindungan anti-virus. Mac, windows dan linux juga memerlukannya. Aplikasi anti-virus begitu mudah untuk di download. Anda juga boleh mendapatkan perlindungan terbaik dari aplikasi anti-virus percuma. Jadi tunggu apa lagi install salah satu dari 7 anti-virus ini untuk melindungi komputer anda.   AVIRA (WINDOWS & MAC) Mempunyai […]

By FR Laptop Service

November 18, 2017

Cara Mudah Untuk Menjaga Laptop Anda

Laptop ini umpama nyawa, sebab pada laptop inilah kita buat kerja, bermain, dan sebagainya. Dan adalah sangat penting untuk kita menjaganya dengan baik, dan juga pastikan laptop kita di dalam keadaan yang lain. Cuba ikut langkah-langkah mudah ini dan inshaAllah, laptop boleh bertahan lebih lama.   Jauhkan sebarang jenis cecair daripada laptop. Kemalangan boleh berlaku […]

By FR Laptop Service

November 18, 2017

3 Photo Editor Percuma Yang Terbaik!

Kebiasaannya gambar yang diambil melalui fon ataupun kamera, kualiti gambarnya cukup memuaskan tetapi jika diedit semula menggunakan software photo editor, gambar itu boleh menjadi lebih menakjubkan. Dan seperti biasa, Adobe Photoshop dikira sebagai software photo editor yang terbaik buat masa kini. Tetapi ia memerlukan latihan dan ia juga agak sukar untuk dikuasai. Dan software-software yang […]

By FR Laptop Service

November 17, 2017

Panduan Untuk Membeli Laptop Gaming

  Dengan spesifikasi yang tinggi, design yang menarik dan juga harga yang mahal, laptop gaming boleh dikatakan sebagai raksasa dikalangan laptop. Jika anda seorang gamer yang ingin bermain The Witcher 3: Wild Hunt, Grand Theft Auto V, Deus Ex: Mankind Divided ataupun menggunakan VR sama ada menggunakan HTC Vive ataupun Oculus Rift dan ingin menikmatinya […]

By FR Laptop Service

November 15, 2017

Bagaimana Untuk Menutup Notification Pada Windows 10

Notification pada Windows berubah setiap kali adanya version baru Windows, tetapi, semakin dia berubah, semakin bertambah annoying. Setiap kali ada notification, ia akan mula keluar, tidak kira sedang menonton video ataupun sedang bermain game ataupun sedang melakukan kerja, ia akan tetap menyemak pada Windows kita.   Cara mudah: Tekan pada notification icon pada bahagian bawah […]

By FR Laptop Service

November 14, 2017

Tambahkan Free Space Secara Automatik Dengan Storage Sense Pada Windows 10

  Laptop kompak dan bajet pada masa kini tidak didatangkan dengan storage yang besar, ada yang dating dengan 32GB, 64GB, setelah install beberapa software, dan storagenya akan mula menjadi penuh. Untuk pengguna Windows, bila kita buang fail dari folder Temporary, dan juga Recycle Bin, ia akan memberi space yang cukup besar. Right-click pada ikon Windows, […]

By FR Laptop Service

November 13, 2017

Cara Untuk Sembunyikan Cortana Pada Windows 10

  Cortana merupakan sebuah virtual voice assistant yang dibuat oleh Microsoft untuk Windows 10 dan juga WIndows Phone. Kita boleh menggunakannya untuk pelbagai jenis tugasan, seperti setkan reminder, hantar ataupun membaca email, dan sebagainya. Sesetengah pengguna pula tidak biasa dan tidak mahu untuk menggunakan Cortana, dan ada cara mudah untuk menyembunyikan Cortana.   Right-click pada […]

By FR Laptop Service

November 12, 2017

Cara Untuk Kembalikan Ikon Bateri Pada Windows 10

Selepas Windows 10 Fall Creator Update baru-baru ini, ada sesetengah pengguna mengadu mengenai kehilangan ikon bateri pada laptop mereka. Tanpa ikon bateri, agak sukar untuk kita pastikan berapa jumlah percentage bateri yang tinggal. Usah khuatir, ia agak mudah untuk kembalikan semula ikon bateri ini.   Langkah-langkahnya: Right-click pada Taskbar dan pilih Settings. Tekan pada Turn […]

By FR Laptop Service

November 11, 2017

Cara Untuk Disable Transparency Effects pada Windows 10

Tidak seperti Aero Effect yang ada pada Windows Vista dan juga Windows 7, Transparency ini merupakan sebuah effect yang bukan semua suka. Bila disable effects ini, ia juga akan memberi kesan kepada kelajuan Windows juga. Jadi kali ini FR akan sharekan macam mana untuk disable transparency ni.   Langkah-langkah Tekan Start button dan buka Settings. […]

By FR Laptop Service

November 10, 2017

Intel dan AMD Akan Bekerjasama Untuk Mengalahkan Nvidia?

  Intel dan AMD telah mengumumkan kerjasama diantara mereka untuk mencipta dan menggabungkan processor Intel dan juga graphic chipset daripada AMD iaitu Radeon, di mana tujuannya adalah untuk menghasilkan laptop yang boleh digunakan untuk main game-game yang berat.   Chip ini merupakan sesuatu yang baru di dalam arena komputer ini, dengan menggunakan High Bandwidth Memory […]

By FR Laptop Service

November 9, 2017

Google Pixelbook

Spesifikasi Intel Core i7-7820HQ processor Intel HD Graphics 8GB memory 128GB NVMe PCIe SSD 123 inches touch screen with 2400 x 1600 resolution 80211a/b/g/n/ac 2×2 MIMO dual-band (2.4GHz, 5.0GHz) with Bluetooth 4.2   Rekabentuk Google Pixelbook ini merupakan sebuah laptop yang cukup nipis, dan ia mempunyai rangka diperbuat daripada aluminium sepenuhnya, dan ia mempunyai getah […]

By FR Laptop Service

November 7, 2017

Cara Untuk Disable Narrator pada Windows 10

  Narrator merupakan salah satu feature yang sudah berada pada Windows sejak Windows 7 lagi, ia berfungsi untuk membaca segala text yang ada pada skrin untuk memudahkan pengguna ataupun untuk mereka yang tidak tahu membaca. Untuk pengguna biasa, sesetengah orang anggap benda ini agak menyemakkan, kerana mereka boleh baca dengan lebih pantas dan mereka tidak […]

By FR Laptop Service

November 7, 2017

Bagaimana Untuk Gunakan Tablet Mode Pada Windows 10.

Tablet mode pada Windows 10 memberikan para pengguna laptop 2-in-1 rasa yang lebih selesa untuk menggunakan touch screen. Jika anda lebih menggunakan dalam mode desktop ataupun normal, lebih baik anda kekalkan dengan tidak menukar kepada tablet mode secara automatik.   Tekan Settings pada Start Menu. Pilih System. Pilih Tablet Mode pada bahagian kiri, dan kemudian […]

By FR Laptop Service

November 6, 2017

5 Tanda Keyboard Anda Rosak

  Di antara faktor pengguna memilih laptop atas dasar protability ataupun mudah alih, jadi keyboard merupakan salah satu aspek yang menjadikan laptop ini mudah alih. Tanpa keyboard, agak sukar untuk menggunakan laptop, tidak seperti smartphone, yang mempunyai keyboard pada skrin. Keyboard sangat sensitif terhadap sebarang jenis cecair, dan juga keganasan fizikal   Bagaimana keyboard boleh […]

By FR Laptop Service

November 5, 2017

Tips Membeli Laptop Part 3

Laptop adalah komputer mudah alih, jadi pada dasarnya, ia boleh digunakan ketika di rumah, di pejabat, ataupun di dalam perjalanan. Sesetengah orang berpendapat, laptop lebih sesuai untuk buat kerja, main game, dan sebagainya kerana ia mudah alih. Para pelajar ataupun pekerja boleh kesana kemari dengan satu laptop dan ia boleh melakukan semua tugasan tanpa sebarang […]

By FR Laptop Service

November 4, 2017

Tips Membeli Laptop Part 2

  Laptop adalah komputer mudah alih, jadi pada dasarnya, ia boleh digunakan ketika di rumah, di pejabat, ataupun di dalam perjalanan. Sesetengah orang berpendapat, laptop lebih sesuai untuk buat kerja, main game, dan sebagainya kerana ia mudah alih. Para pelajar ataupun pekerja boleh kesana kemari dengan satu laptop dan ia boleh buat semua.   Dengan […]

By FR Laptop Service

November 3, 2017

Tips Membeli Laptop Part 1

  Laptop adalah komputer mudah alih, jadi pada dasarnya, ia boleh digunakan ketika di rumah, di pejabat, ataupun di dalam perjalanan. Sesetengah orang berpendapat, laptop lebih sesuai untuk buat kerja, main game, dan sebagainya kerana ia mudah alih. Para pelajar ataupun pekerja boleh kesana kemari dengan satu laptop dan ia boleh buat semua.   Dengan […]

By FR Laptop Service

November 2, 2017

Tips Untuk Laptop Baru: Buang Bloatware

  Bila kita beli laptop baru, sudah semestinya, apa yang kita akan buat adalah setup Windows, isi username dan tambah password sebagai langkah keselamatan. Dan kemudianya kita akan install software yang kita perlukan. Tetapi sebenarnya step ini tak salah, tetapi kurang tepat, dan kami akan mengajar anda step yang betul dalam siri artikel ini.   […]

By FR Laptop Service

November 1, 2017

Tips Untuk Laptop Baru: Install Browser Pilihan

  Bila kita beli laptop baru, sudah semestinya, apa yang kita akan buat adalah setup Windows, isi username dan tambah password sebagai langkah keselamatan. Dan kemudianya kita akan install software yang kita perlukan. Tetapi sebenarnya step ini tak salah, tetapi kurang tepat, dan kami akan mengajar anda step yang betul dalam siri artikel ini.   […]

By FR Laptop Service

October 31, 2017

Tips Untuk Laptop Baru: Adjust Display

  Bila kita beli laptop baru, sudah semestinya, apa yang kita akan buat adalah setup Windows, isi username dan tambah password sebagai langkah keselamatan. Dan kemudianya kita akan install software yang kita perlukan. Tetapi sebenarnya step ini salah, dan kami akan mengajar anda step yang betul dalam siri artikel ini.   Adjust Display Scaling   […]

By FR Laptop Service

October 30, 2017

Tips Untuk Laptop Baru: Install Windows Update

  Bila kita beli laptop baru, sudah semestinya, apa yang kita akan buat adalah setup Windows, isi username dan tambah password sebagai langkah keselamatan. Dan kemudianya kita akan install software yang kita perlukan. Tetapi sebenarnya step ini salah, dan kami akan mengajar anda step yang betul dalam siri artikel ini.   Jalankan Windows Updates Selepas […]

By FR Laptop Service

October 29, 2017

Cara Mudah Untuk Download Pelbagai Software Serentak

  Kebiasaannya, kalau lepas format, ataupun software expired, kita akan download semula daripada internet, dan rasa seperti agak leceh untuk browse satu-satu, dan kemudiannya download satu-satu. Dengan Ninite, kita boleh download pelbagai jenis software pada hanya satu website, tidak perlu kita buang masa mencari, dan kemudian download satu-satu. Anda hanya perlu membuka website ninite, pada […]

By FR Laptop Service

October 28, 2017

 Lenovo Legion Y720

  Spesifikasi Intel Core i7-7700HQ processor Nvidia GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 16GB memory 128GB NVMe PCIe SSD 1TB 7200RPM HDD 6 inches screen with Full HD display 11ac Wifi with Bluetooth 4.1   Rekabentuk Siri Legion daripada Lenovo yang baru ini merupakan sebuah laptop siri gaming. Ia masih lagi membawa identity daripada Lenovo Ideapad […]

By FR Laptop Service

October 27, 2017

Cara Untuk Connect Bluetooth Device Windows 7

Untuk laptop sekarang, Bluetooth bukanlah sesuatu yang asing lagi, ia digunakan untuk menghantar ataupun menerima data dan kebiasannya digunakan antara phone dan phone. Bluetooth juga boleh digunakan untuk hubungkan device-device yang menggunakan teknologi ini, sebagai contoh, keyboard, mouse dan speaker. Jika laptop anda tidak mempunyai Bluetooth anda boleh membeli dongle di kedai-kedai IT. 1. Pastikan […]

By FR Laptop Service

October 27, 2017

Cara-Cara Untuk Membesarkan Tulisan Pada Windows 7

  Ada masanya bila orang tua kita ingin menggunakan komputer, meskipun mereka memakai cermin mata, tetapi mereka masih lagi kurang nampak kerana saiz tulisan yang kecil pada skrin. Pada Windows 7 terdapat satu fungsi dimana kita boleh mengubah suai saiz tulisan dan memudahkan untuk mereka melihat dengan lebih baik.   Right-click pada Desktop dan pilih […]

By FR Laptop Service

October 26, 2017

Cara Mudah Untuk Membuat Resume

  Selepas habis belajar dekat kolej ataupun universiti, mesti kita nak apply kerja, dan untuk apply kerja kita perlukan resume. Kadang-kadang buntu tak tahu macam mana nak buat resume kan? Word 2013 daripada Microsoft Office 2013 telah didatangkan dengan pelbagai jenis template, dari resume kepada untuk proposal business, dan sebagainya. Kita boleh browse, dan boleh […]

By FR Laptop Service

October 25, 2017

Cara Manual untuk Menukar Brightness Settings

Mungkin anda perlu menukar kecerahan skrin setiap masa anda menggunakan laptop. Bila kat luar, anda tinggikan kecerahan skrin untuk nampak lebih jelas, dan bila dalam gelap, anda turunkan brightness supaya ia tidak menyakitkan mata. Dan ia juga boleh menjimatkan bateri. Kadang-kadang butang Function untuk menukarkan kecerahan rosak, jadi kita perlu melakukannya secara manual.   Tekan […]

By FR Laptop Service

October 24, 2017

Cara Untuk Hentikan Automatik Download Update Pada Windows 10

Kadang-kadang di rumah, kita bukanlah guna internet dengan speed yang laju, sudahlah begitu, lepastu Windows pulak sibuk nak download update, dah secara langsung ia akan menjejaskan kelajuan internet.   Ini adalah cara untuk hentikan update automatik Right-click pada ikon Windows. Pilih Control Panel. Pilih Administrative Tools daripada list Control Panel. Double-click pada Services. Scroll kebawah […]

By FR Laptop Service

October 23, 2017

5 Tips untuk Lajukan Windows 10

  Semakin hari, semakin maju teknologi berubah, hardware laptop kini makin laju dan Microsoft tak mahu ketinggalan, untuk meningkatkan sekali kelajuan Windows. Kadang-kala apabila ada benda yang tak seharusnya ada pada laptop, ia akan menjadikan laptop slow. Anda juga boleh menggunakan tips ini untuk Windows yang lain.   Buang aplikasi yang tak diperlukan Laptop yang […]

By FR Laptop Service

October 22, 2017

5 Feature Terbaru Pada Windows 10 Fall Creators Update

  Microsoft telah mencuba, dan menguji update terbarunya, Windows 10 Fall Creators Update sejak 6 bulan yang lalu dan kini ianya sudah sedia untuk didownload dan diguna oleh pengguna-pengguna. Pada Windows 10 Fall Creators Update ini terdapat pelbagai feature baru seperti Windows Mixed Reality (VR) dan juga integrasi pada taskbar Windows 10.   OneDrive on […]

By FR Laptop Service

October 21, 2017

Anti-Cheat untuk Game Pada Windows 10

Baru-baru ini Microsoft telah melancarkan update terbaru untuk Windows 10 iaitu Windows 10 Fall Creators Update di mana ia untuk memoerbaiki bug yang ada pada Windows 10 dan juga feature baru seperti Windows Mixed Reality, dan juga integration untuk taskbar. Disamping itu juga Microsoft turun menambahkan feature anti-cheat yang dipanggil TruePlay, dan ia dicipta untuk […]

By FR Laptop Service

October 20, 2017

Simptom-Simptom RAM Dah Rosak

  RAM atau Random Access Memory adalah satu komponen laptop dan juga desktop dimana data disimpan secara sementara. Jangan tersilap p[ula dengan storage. Storage adalah untuk menyimpan data-data kekal, seperti dokumen, fail dan sebagainya. RAM pula digunakan untuk menyimpan data ketika komputer sedang digunakan. Dan apabila komputer mati, data-data yang tak disimpan kepada storage, ia […]

By FR Laptop Service

October 19, 2017

Tanda-Tanda Motherboard Anda Bermasalah

  Sebelum ini, saya memberi anda tanda-tanda graphic chipset bermasalah, jadi kali ini, kita pergi ke motherboard pula. Motherboard secara amnya adalah sebuah papan dimana ia menghubungkan segala komponen komputer supaya ia boleh diakses melalui software dan processor. Ia berfungsi untuk menghubungkan IO iaitu Input dan Output. Input dan Output ini adalah komponen laptop seperti […]

By FR Laptop Service

October 18, 2017

Tanda-Tanda Graphic Chipset Anda Bermasalah

  Graphic chipset merupakan komponen yang sangat penting pada komputer kerana ia adalah untuk mengeluarkan display pada komputer kita. Untuk Desktop, ia dipanggil graphic card, manakala untuk laptop ia dipanggil graphic chipset.   Di antara tanda-tanda graphic chipset bermasalah adalah: 1. Stuttering.  Jika graphic chipset ini bermasalah, anda dapat melihat Windows anda stuttering. Tetapi ada […]

By FR Laptop Service

October 17, 2017

Cara Untuk Menukar Lockscreen Background Pada Windows 10

  Kita selalu tukar wallpaper desktop, tetapi mungkin kita tak sedar yang kita boleh tukar background login screen. Pada Windows 10 juga tidak ada petunjuk untuk menukar background ini dan menyebabkan kita fikir mungkin ia tidak boleh ditukar langsung. Tukar background ini amatlah mudah. 1. Buka Start menu dan tekan butang berbentuk Gear untuk membuka […]

By FR Laptop Service

October 16, 2017

Processor Laptop Apakah yang Bersesuaian Dengan Anda?

  Processor merupakan otak untuk setiap komputer. Processor yang laju membolehkan anda untuk main game, edit gambar, melayari Internet dan sebagainya. Tetapi, jika processor itu memerlukan wattage yang tinggi, jangka hayat bateri anda akan berkurangan. Bila kita pergi ke kedai untuk cari laptop, kita kebiasaannya tengok pada jenis processor. Tetapi tidak ada penjelasan diberikan mengenai […]

By FR Laptop Service

October 15, 2017

Cara untuk Recover File Microsoft Words Yang Hilang

  Kita semua pernah rasai, rasa kacau-bilau bila cari balik file Microsoft Words yang kita rasa dah save, tapi tak jumpa-jumpa. Guna search bar pun sama juga, tak jumpa. File yang hilang mungkin disebabkan terdelete, sekurang-kurangnya kita tahu bukan kita. Microsoft Words ada sistem backup yang tersendiri, menjadikan file yang hilang boleh diakses semula. Namun […]

By FR Laptop Service

October 14, 2017

Adakah Kita Memerlukan Cooling Pad untuk Laptop?

  Bila anda ke kedai komputer ataupun kedai online, anda dapat lihat pelbagai jenis aksesori laptop yang berguna dan juga yang tidak berguna. Mungkin anda lihat cooling pad sebagai sesuatu yang bagus untuk menyejukkan laptop anda. Tetapi, adakah anda perasan, pada bahagian bawah laptop anda tiada ruang untuk angin daripada cooling pad untuk masuk ke […]

By FR Laptop Service

October 13, 2017

Cara Terbaik Untuk Mengelakkan Terlupa Logout

  Kadang-kadang kita pergi ke rumah kawan ataupun cyber café, login Facebook dan terlupa untuk sign out. Bila kawan-kawan kita Nampak facebook kita masih lagi login pada komputernya, sudah semestinya dia akan menambahkan status yang memalukan pada akaun facebook kita. Dengan Incognito Mode pada Google Chrome, kita boleh mengelakkan berlakunya perkara sedemikian. Incognito Mode merupakan […]

By FR Laptop Service

October 12, 2017

Apakah itu Disk Defragmentation?

Kebiasaannya orang akan tanya, apa itu Disk Defragmentation? Adakah ia perlu? Kita mulakan dengan mengenal apa itu Disk Defragmentation. Disk Defragmentation ini adalah sebuah software yang tersedia oleh Microsoft pada laptop kita. Fragmentation terjadi apabila data yang disimpan pada hard disk tidak berada didalam susunan yang betul. Ia boleh menyebabkan komputer kita ambil masa sedikit untuk […]

By FR Laptop Service

October 11, 2017

Adakah Laptop Memerlukan Antivirus?

  Ya, setiap laptop memerlukan antivirus, ini kerana, masih ada orang di luar sana yang mencipta virus dan menyebarkan virus tersebut, untuk mencuri data mahupun hanya untuk berseronok. Sesetengah company komputer akan meletakkan antivirus di dalam komputer yang dihasilkan dan kemudian, memaksa pengguna untuk signup pada antivirus tersebut. Kerana ini merupakan salah satu cara company-company […]

By FR Laptop Service

October 10, 2017

Tambah RAM Laptop Jadi Laju?

  RAM atau Random Access Memory ini merupakan sekeping kad pada laptop dan juga desktop. Ia berfungsi untuk membaca dan menyimpan data ketika komputer sedang digunakan. Data yang disimpan akan hilang setelah komputer dimatikan. Jumlah RAM yang tinggi tidak menambahkan kelajuan komputer ini kerana ia hanya untuk membolehkan anda membuka banyak software pada satu-satu masa. […]

By FR Laptop Service

October 9, 2017

Cara-cara untuk Mengelakkan Kerosakan Pada Graphic Chipset.

  Graphic chipset ataupun cipset grafik ini merupakan sebuah komponen elektrik pada laptop dimana ia memberikan laptop display. Tanpa cipset ini, kita tak boleh nak guna laptop sebab laptop tidak dapat mengeluarkan display. Dengan graphic chipset yang moden, ia boleh digunakan untuk bermain game, video editing dan sebagainya. Tidak seperti graphic card pada desktop, ia […]

By FR Laptop Service

October 8, 2017

Adakah Cloud Storage Lebih Baik daripada Local Storage?

  Cloud storage merupakan sesuatu yang tidak asing lagi pada masa sekarang. Terdapat pelbagai jenis aplikasi-aplikasi yang dicipta oleh pelbagai Syarikat. Sebagai contoh, Google Drive, Apple iCloud, Dropbox, dan banyak lagi. Fail dan data yang penting, perlu dijaga sebaiknya, agar ia tidak hilang, corrupt ataupun sebagainya. Semakin ramai orang sanggup membayar lebih semata-mata untuk datanya […]

By FR Laptop Service

October 7, 2017

Mengapa Windows Boleh Jadi Slow?

  Bila dah cukup serabut nak buat kerja ataupun assignment, laptop loading lambat, lepastu dah masuk Windows pun lambat lagi, kadang-kadang hang. Nak buka software pula tambah lagi masa dia nak loading tu. Daripada serabut sikit, terus jadi serabut banyak, betul? Mari saya kongsikan kenapa Windows boleh jadi slow ni.   Fail yang terlalu banyak […]

By FR Laptop Service

October 6, 2017

Mengapa Perlu Clean Dust dan Menukar Thermal Paste

Laptop kita merupakan sebuah peranti elektronik, ia akan menjadi lebih panas setelah makin lama digunakan. Haba merupakan musuh nombor satu untuk laptop dan juga barang-barang elektronik. Dengan haba yang tak terkawal, laptop anda akan berkemungkinan untuk crash ataupun shutdown secara automatic. Kipas pada laptop berfungsi seperti vacuum, mengambil udara daripada luar dan mengalirkannya keluar. Habuk […]

By FR Laptop Service

October 5, 2017

4 Software untuk Mendapatkan Semula Fail yang Hilang

Pernah terdelete data yang penting? Ataupun ahli keluarga atau kawan-kawan yang delete data tu? Rasa stress akan datang dan memeningkan kepala bukan? Tambah lagi data itu diperlukan untuk buat presentation ataupun report yang perlu dihantar secepat mungkin. Sebenarnya, apabila kita padam data, data tu sebenarnya masih lagi berada di dalam hard disk, sebab itu kebanyakan […]

By FR Laptop Service

October 4, 2017

Tutorial Cara untuk Install SMADAV

Mesti anda pernah kena virus hidden file dan shortcut juga, bukan? Kemudian akan ada rasa agak tertekan apabila tak boleh nak buat kerja. Meskipun ada beli antivirus Kaspersky, Avira, dan sebagainya, masih lagi tak boleh nak dapatkan semula data yang ghaib disebabkan virus. SMADAV merupakan antivirus yang dibuat oleh warga Indonesia. Ia boleh bertindak sebagai […]

By FR Laptop Service

October 3, 2017

Punca-Punca Kerosakan Pada Hard Disk

Hard disk merupakan komponen yang sangat penting untuk laptop dan juga komputer kita kerana ia adalah tempat kita menyimpan dan juga membaca data. Komponen komputer dan laptop kebiasaannya hanya diperbuat daripada elektronik. Tetapi hard disk ini merupakan gabungan elektronik dan juga mekanikal, jadi hard disk lebih mudah rosak berbanding komponen lain.     Kenapa hard […]

By FR Laptop Service

October 2, 2017

7 Peranti Anda Yang Boleh Digunakan Dengan VPN

Anda pasti telah mendengar semua tentang VPN. Sekarang anda tahu bahawa ia merupakan rangkaian peribada maya (virtual private network) dan sebab-sebab kenapa perlu anda memilikinya. Tetapi anda masih lagi meraguinya. Adakah VPN benar-benar memberikan perbezaan kepada anda? Mungkinkah hardware anda tidak menggunakan VPN? Kecuali jika ia adalah cerek atau peralatan yang diperbuat daripada kayu, ia […]

By FR Laptop Service

September 27, 2017

Cara Mudah Untuk Create New User Account Windows 7

  Nak create new user account untuk windows 7 mudah sebenarnya. Kebiasaanya ada sesetengah pengguna laptop di luar sana akan membuat satu atau dua user baru, untuk kegunaan orang lain, sebagai contoh rakan-rakan mahupun ahli keluarga. Anda boleh ikut cara dibawah ini untuk create new user : –   Pertama sekali anda klik pada start […]

By FR Laptop Service

September 26, 2017

Tutorial Cara untuk Disable Auto Update Windows 7

Anda semua mesti pernah mengalami perkara ni betul tak? Masa connect pada internet windows secara automatik akan download update. Secara tak langsung ia mengganggu kelajuan streaming anda. Kalau pakai unifi ok lagi tak rasa sangat internet slow, tapi kalau mereka yang pakai streamyx ke internet dari phone fuh dia punya slow !!! Lagi satu yang […]

By FR Laptop Service

September 17, 2017

Cara Untuk Force Close Tab Chrome Yang Tidak Responsif

Jadi anda mempunyai tab yang tidak responsif dalam chrome dan anda juga seorang yang suka membuka banyak tab, ini mungkin boleh mendatangkan masalah. Masalah tab browser tidak responsif akan membebankan anda sehingga anda menutup browser tersebut. Tetapi, nasib baik ada jalan penyelesaian untuk mereka yang mempunyai masalah tab chrome tidak responsif. Teruskan membaca untuk mengetahui […]

By FR Laptop Service

September 15, 2017

Cara Membuat System Restore Point Windows 7

Membuat System Restore Point dalam Windows 7 adalah cara yang cepat untuk melindungi diri dari system crashes. System Restore Point boleh dikatakan sebagai polisi insurans anda. Ciri-ciri System Restore adalah membuat satu rekod setting system dan programs anda yang masih berfungsi dengan baik. Sekiranya berlaku masalah dan menyebabkan System tersebut crash, jalan mudah yang perlu anda […]

By FR Laptop Service

September 12, 2017

Antara Shortcut key Keyboard untuk Windows yang Biasa Digunakan

Semua pengguna Windows di luar sana, ramai di antara kita yang menggunakan shortcut key untuk memudahkah atau menjimatkan masa kita dalam melakukan tugasan. Di bawah ini merupakan shortcut key yang sangat popular digunakan oleh pengguna Windows di luar sana. Dengan menggunakan shortcut key anda dapat execute command dengan cepat menggunakan kaedah ini. Jom kita tengok […]

By FR Laptop Service

September 11, 2017

Asus ROG STRIX G553 Review

2.5-3.5GHz quad-core Intel Core i5-7300HQ (Core i7 available) 4GB Nvidia GeForce GTX 1050 CPU (1050 Ti available) 8GB DDR4 memory 15.6-inch Full HD screen 128GB SSD + 1TB hard disk   DESIGN & BUILD Seperti kebanyakan laptop gaming pertengahan, Asus tidak mengutamakan reka bentuk premium dengan laptop ini, tetapi ia memberi fokus terhadap ciri-ciri gaming. Ia […]

By FR Laptop Service

September 11, 2017

Tiada Lagi Aplikasi Google Drive Pada March 2018

Aplikasi Google Drive untuk desktop secara rasminya tidak akan digunakan sehingga ke hari ini, Google ada mengumumkan di dalam blog post mereka. Sokongan akan di hentikan pada 11th Disember dan aplikasi ini akan di tutup serta merta pada 12th Mac 2018. User yang masih menggunakan aplikasi Drive akan mula melihat notifikasi pemberitahuan pada bulan oktober […]

By FR Laptop Service

September 10, 2017

Tip Supaya Laptop Anda Tidak Terlalu Panas dan Overheating

Laptop merupakan keperluan pada zaman kini. Ia digunakan untuk pelbagai aktiviti sebagai contoh, melakukan kerja-kerja pejabat, mengumpul dan menyimpan data penting, permainan video dan pelbagai lagi.   Apabila kerap penggunaannya, seperti menggunakan aplikasi pengeditan gambar dan video, permainan video, dan buat masa yang lama, masalah ‘overheat’ akan timbul.   ELAK LAPTOP ANDA DARI TERLALU PANAS/OVERHEATING […]

By FR Laptop Service

September 8, 2017

Windows 10 Fall Creators Update October 2017

Windows 10 Fall Creators Update Microsoft merancang satu lagi pembaharuan untuk sistem operasi kedua yang paling popular di dunia. Di Keynote IFA di Berlin, Terry Meyerson, VP dari Windows dan Devices group, mengesahkan jadual pelancaran awal. Update kali ini mungkin merupakan akhirnya program e-mail, iaitu Outlook Express. Software Paint yang biasa digunakan oleh pengguna windows […]

By FR Laptop Service

September 6, 2017

Cara Mudah Untuk Set Up Bluetooth Windows 10

Bluetooth bukan lagi teknologi khusus untuk mereka yang celik IT mahupun peminat gadget. Zaman sekarang sudah ada banyak gadget yang menggunakan teknologi ini seperti telefon pintar radio kareta anda dan sebagainya. Enable Bluetooth di windows 10 adalah sangat berguna berbanding sebelumnya. Operating system ini menawarkan ciri-ciri asli yang bergantung pada teknologi masa kini. Selain itu […]

By FR Laptop Service

September 5, 2017

Cara Untuk Menggunakan Parental Control Untuk Mac Anda

Walaupun anda seorang pengguna macOS yang berpengalaman, mungkin terdapat beberapa feature hebat yang anda tidak gunakan. Salah satunya adalah parental control. Anda tidak semestinya perlu memiliki keluaga untuk menggunakan feature ini.   CARA UNTUK AKSES PARENTAL CONTROL   Tekan apple menu di penjuru kiri sebelah atas skrin anda dan pilih system preferences. Kemudian pilih parental […]

By FR Laptop Service

September 4, 2017

Windows 7 Classic Theme

Walaupun windows 7 datang dengan (aero theme) yang diaktifkan secara default, anda masih boleh lagi menukar kepada (classic theme) di mana merupakan theme untuk windows 2000, dan masa ada pada windows xp dan vista. Classic theme mempunyai kelebihan terhadap windows 7 aero, terutamanya untuk laptop, desktop atau notebook. Dimana ia menggunakan sumber grafik memory yang […]

By FR Laptop Service

August 29, 2017

Antara Sebab-Sebab Laptop Anda Jadi Lembab

Untuk anda pengguna laptop di luar sana tu. Mesti pernah alami masalah laptop lembab macam siput kan. Masalah ni tidak asing lagi untuk  semua orang, setiap orang pasti akan alami masalah pada satu tahap tertentu. Masalah ni boleh buat orang stress, naik darah pun ada. Yelah nak bukak folder dokumen ataupun word nak kene tunggu […]

By FR Laptop Service

August 28, 2017

Troubleshoot Problem Auto Hibernate@Sleep

Pernah tak anda mengalami scenario seperti ini, semasa anda sedang menggunakan laptop sambil buat kerja, assignment, surfing internet dan sebagainya dan secara tiba-tiba laptop tu auto sleep/hibernate. Padahal anda tengah kusyuk menaip kat word ni. Sekiranya ini pernah terjadi pada anda. Jangan risau dan anda boleh cuba dahulu cara ini.   LANGKAH 1   Windows […]

By FR Laptop Service

August 24, 2017

Troubleshoot Masalah Wireless Connection

Masalah Wi-Fi tak boleh connect, icon Wi-Fi gambar “X”, kalau boleh connect dengan internet pun keluar “Limited / No Connectivity. Situasi ni boleh buat orang stress. Masalah macam ni boleh mengganggu produktiviti anda, Nak  mencari informasi nak kene surfing internet tak boleh.   Apa yang boleh anda lakukan sekiranya perkara ini berlaku?   Ada beberapa […]

By FR Laptop Service

August 23, 2017

Sebab-Sebab Yang Menyebabkan Berlakunya BlueScreen (BSOD)

Pernah atau tidak anda mengalami masalah BlueScreen? Kalau pernah mesti anda rasa stress, macam mana tak stress tengah buat kerja kejap-kejap BlueScreen. Ia datang tanpa beri apa-apa amaran dan berpotensi mengganggu produktiviti anda. Masalah ini sangat dikenali dikalangan pengguna Windows. BlueScreen (BSOD) adalah paparan error pada skrin monitor anda yang boleh berlaku kepada kebanyakkan OS […]

By FR Laptop Service

August 18, 2017

4 Software Maintainance Percuma Yang Harus Anda Tahu

Sekiranya anda menjaga komputer atau laptop anda dengan betul, ia akan sentiasa pantas dan responsif selama bertahun-tahun. Tetapi jika anda mengabaikan penjagaannya, ia akan menjadi teruk sehingga memyebabkan anda stress.   Jadi dari mana patut anda bermula? Dengan empat aplikasi di bawah. Software ini sangat berkesan dengan apa yang ia lakukan, dan tidak memerlukan apa-apa […]

By FR Laptop Service

August 15, 2017

7 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Membeli Laptop Untuk Kegunaan Anda Di Universiti Dan Kolej

Selari dengan perkembangan zaman, teknologi masa kini kian berkembang dengan maju tidak seperti zaman baby boomer dan gen x. Zaman sekarang bila anda bergelar mahasiswa, laptop merupakan keperluan utama untuk anda melakukan atau menyiapkan tugasan yang diberikan oleh pensyarah anda.   KURSUS YANG DI AMBIL Bila sebut berkenaan PC atau laptop setiap individu mempunyai keperluan […]

By FR Laptop Service

August 12, 2017

FREE MICROSOFT PAINT ALTERNATIF SOFTWARE

Microsoft kini lebih fokus terhadap paint 3D yang baru, dan versi lama seperti Microsoft Paint sehingga kini masih kekal seperti dahulu. Mungkin sudah tiba masanya untuk anda mencari alternatif baru yang percuma? berikut adalah 4 yang terbaik untuk anda cuba   PAINT.NET Paint.NET semakin berkembang dan menjadi salah satu editor imej yang terbaik pada sistem […]

By FR Laptop Service

August 4, 2017

Kenapa Laptop Ni Slow Sangat Dan `Hang’? Nak Tahu Punca-Punca Yang Menyebabkan Laptop Anda Slow ?

MASALAH PADA HARDISK LAPTOP ANDA (hardisk health dah drop, bad or weak sector, fungsi read&write hardisk slow) Hardisk juga merupakan tempat menyimpan semua data seperti file, gambar, video, music termasuk juga operating system.   TERLALU BANYAK BROWSER ADD-ONS (anda boleh check add-ons ini di browser yang anda gunakan, buang mana yang tidak diperlukan) Terlalu banyak add-ons boleh […]

By FR Laptop Service

July 27, 2017

Servis Format Laptop

Anda mengalami masalah laptop slow ? masa nak boot windows punyalah slow macam siput. Bukan slow nak boot je nak open file atau dokumen pun makan masa, paling teruk tiba-tiba pulak laptop tu boleh `hang’. Mesti anda bengang rasa macam nak hempuk-hempuk je laptop tu kan. Nak format laptop tapi tak tahu dekat mana? Kami […]

By FR Laptop Service

July 25, 2017

Motherboard Rosak!! Tanda-Tanda Motherboard Rosak, Punca Berlaku Kerosakan Dan Langkah Penyelesaian

Sebelum anda repair motherboard laptop yang rosak itu ada beberapa perkara yang anda perlu tahu supaya anda tidak salah faham.Macam mana nak kita boleh mengenal pasti bahawa motherboard laptop itu rosak atau tidak?   Tanda-tanda motherboard laptop rosak Laptop tak boleh nak ON. Tekan berpuluh-puluh kali button ON pun tak menyala. Laptop boleh ON, tapi […]

By FR Laptop Service

July 20, 2017

Motherboard Rosak? Tapi Tak Tahu Nak Repair Atau Beli Baru? Berbaloi Ke Atau Tidak Untuk Repair? Risau Dengan Kos?

Saya paham dengan apa yang sedang anda lalui. Seperti anda saya juga pengguna laptop. Sebagai pengguna, laptop itu ibarat nyawa kita, di situ lah kita melakukan kerja dan mencari rezeki. Laptop yang rosak akan menjejaskan prestasi kita atau menyukarkan keadaan dalam pelbagai aspek anda sebagai student, pekerja, owner business dan lain-lain lagi. Di dalam artikel […]

By FR Laptop Service

July 19, 2017

Motherboard Rosak? Macam Mana Nak Detect Masalah Ini? Macam Mana Motherboard Boleh Rosak?

(gambar motherboard) Motherboard  juga di kenali sebagai main board, system board, logic board atau mobo. Berperanan memegang dan membolehkan komunikasi antara komponen elektronik yang penting dalam sistem, seperti Central Processing Unit (CPU), dan Memory, dan sambungan untuk perkakasan lain. Motherboard  biasanya mengandungi sub-sistem penting seperti Central Processor, chipset , input/output dan memory controller, interface connector, […]

By FR Laptop Service

July 19, 2017

Antara Tanda-Tanda Motherboard Laptop Anda Rosak Serta Cara-Cara Untuk Atasi Masalah Tersebut

Kerosakan motherboard laptop sudah sinonim untuk semua orang di luar sana. Ramai diantara pengguna laptop di luar sana mengalami masalah ini. Anda diantara mereka yang buntu apa yang patut mereka lakukan. Pengguna mempunyai dua pilihan sama ada repair laptop atau membeli laptop yang baru. Repair motherboard laptop yang rosak akan terjadi sekiranya tuan punya laptop […]

By FR Laptop Service

July 19, 2017

Pernah Ada Orang Bagitau Kalau Laptop Tak Boleh On, Screen Gelap, Logo Windows Pun Tak Nampak, Itu Masalah Motherboard. Betul Ke?

“PERNAH ADA ORANG BAGITAU KALAU LAPTOP TAK BOLEH ON, SCREEN GELAP, LOGO WINDOWS PUN TAK NAMPAK, ITU MASALAH MOTHERBOARD” . Betul ke? . 😩 DAH TRY TUKAR CHARGER, TAK HIDUP JUGAK. 😩 BATERI ADA NYALA, TAPI SCREEN TETAP GELAP. . —> Bro dah tak tahu nak buat macamana? Kerja banyak belum siap? Fail yg dah siap, tak […]

By FR Laptop Service

July 11, 2017

5 Sebab Kenapa Logic Board Boleh Rosak

Apa itu logic board? Logic board itu adalah board yang hold semua komponen-komponen untuk macbook itu berfungsi. Logic board ini sama sahaja fungsinya seperti motherboard laptop dan pc. Terdapat beberapa sebab yang memyebabkan logic board anda rosak. Dibawah merupakan sebab-sebab logic board boleh rosak. Benda ini sangat sensitif dengan haba dan suhu yang panas. 1. […]

By FR Laptop Service

June 20, 2017

5 Manfaat Servis Clean Dust Untuk Laptop

1. PENURUNAN SUHU DAN HABA Cooling fan dapat mengurangkan suhu dan haba. Jika ada habuk yang menghalang fan daripada berputar, hardware dalam laptop tidak akan mendapat udara yang secukupnya. Disebabkan suhu yang terlampau panas boleh menyebabkan kerosakkan dibahagian hardware. 2. PENGLIHATAN PAPARAN SKRIN LEBIH JELAS Skrin laptop atau monitor akan menjadi pudar jika tidak dibersihkan. […]

By FR Laptop Service

June 20, 2017

© 2018 frlaptopservice.com was made with love by FR Laptop Service All right reserved.