Scroll to top

Category: Tips

Repair Motherboard Di FR Laptop Service Kuala Lumpur

Motherboard adalah bahagian penting dalam sistem komputer dan terdiri daripada litar bersepadu. Ia memerlukan penjagaan maksumim dan atas itu anda mencari tempat repair motherboard yang mampu menyelesaikan masalah tersebut. FR Laptop Service menyediakan servis pembaikan motherboard yang jujur dan berkualiti selari dengan tag line kami.   Kenapa Anda Perlu Menggunakan Perkhidmatan Profesional kami? Bagi mereka yang berada di Selangor dan […]

By FR Laptop Service

September 26, 2019

ADAKAH SAYA PERLUKAN SSD? ATAU HARD DISK BIASA?

Seperti yang saya sudah jelaskan sebelum ni, SSD adalah alternatif kepad hard disk yang mampu beroperasi sehingga 10 kali ganda lebih laju (atau lebih lagi) berbanding hard disk biasa.   Jadi, persoalaannya, apa yang saya perlukan? SSD atau hard disk? Perbezaan antara kedua-dua ni umpama membandingkan kereta yang laju dan juga kereta yang besar. Dan […]

By FR Laptop Service

August 19, 2019

APA ITU CACHE MEMORY?

Cache Memory atau CPU Memory adalah sejenis RAM yang processor boleh akses jauh lebih cepat berbanding RAM biasa. Dan memory ini biasanya diintegrasikan dengan processor atau ia diletakkan pada cip yang berasingan dan juga bus yang berasingan yang berhubung dengan processor.   Cache memory digunakan untuk menyimpan data sementara untuk memberikan akses yang lebih laju. […]

By FR Laptop Service

August 19, 2019

KENAPA WINDOWS KITA BOLEH JADI SANGAT-SANGAT SLOW??

Stress kan bila on je laptop dengan harapan nak buat kerja, lepas 10 minit, tak habis load lagi, kita pergi buat air kopi, pun tak siap lagi load. Kita pergi lunch, balik pun belum siap lagi loading. Saya faham perasaan tu.   Jadi yang menjadi tanda tanya. Apa puncanya?   ⚠ Terlalu banyak start-up software […]

By FR Laptop Service

August 17, 2019

ADAKAH I7 DIPERLUKAN UNTUK GAMING?

Bila orang fikirkan tentang gaming desktop atau laptop, biasanya orang letak mindset, gaming perlukan i7, atau i9 sebagai aras yang boleh dikatakan tinggi untuk gaming. Juga sesetengah orang menggunakan processor Unlocked untuk dioverclock untuk tingkatkan lagi performance desktop. Sebelum ni saya dah cover untuk Intel Pentium G4560, yang merupakan sebuah processor yang cukup murah dan […]

By FR Laptop Service

August 17, 2019

Kenapa perlu shutdown properly?

Shutdown merupakan sesuatu yang sangat simple dan mudah, anda pergi ke Start button, kemudian tekan pada Power, dan pilih Shutdown. Senang je kan? Tetapi ia akan memakan masa yang sedikit lama. Nak laju boleh guna SSD 👍 (Kalau takde masalah dengan hardware atau komponen lain) Belum kira waktu menunggu untuk siapkan update lagi. Fuh, lama […]

By FR Laptop Service

August 12, 2019