Scroll to top

Category: Tips

Kenapa perlu shutdown properly?

Shutdown merupakan sesuatu yang sangat simple dan mudah, anda pergi ke Start button, kemudian tekan pada Power, dan pilih Shutdown. Senang je kan? Tetapi ia akan memakan masa yang sedikit lama. Nak laju boleh guna SSD 👍 (Kalau takde masalah dengan hardware atau komponen lain) Belum kira waktu menunggu untuk siapkan update lagi. Fuh, lama […]

By FR Laptop Service

August 12, 2019

Ada apa dengan RAM?

Memory ataupun RAM (Random Access Memory) digunakan untuk menyimpan data sementara untuk memudahkan processor untuk akses data tersebut. RAM pulak hadir dalam size yang berbeza, 4GB, 8GB, 16GB dan ia juga mempunyai kelajuan yang berbeza seperti 1600 Mhz, 1333 Mhz dan banyak lagi, bergantung atas jenis RAM yang anda gunakan.   Jika laptop anda tidak […]

By FR Laptop Service

August 12, 2019

MACAM MANA NAK JAGA SKRIN?

Salah satu komponen yang penting untuk sesebuah laptop adalah skrinnya, Kerana dengan adanya skrin kita boleh gunakan komputer kita dimana-mana sahaja. Secara tak langsung, penjagaannya juga cukup penting. Jadi macam mana nak jaga skrin? Jom FR kongsinkan tips penjagaan skrin.   1. Jangan jatuhkan laptop. Laptop amat sensitif terhadap hentakan. Terutama sekali pada bahagian skrin […]

By FR Laptop Service

August 9, 2019

APA YANG AKAN TERJADI JIKA KITA DELETE SYSTEM32???

Pernah tak anda lihat posting atau gambar yang mengatakan kalau anda delete System32, komputer anda akan menjadi lebih laju. Sebelum nak delete tu, jom kenali apa System32 ni.   Apa System32 ni? System32 adalah sebuah file Windows yang diperlukan oleh Windows kita untuk beroperasi. Ia terletak pada C:\Windows\System32. File yang terdapat pada System32 adalah Dynamic […]

By FR Laptop Service

August 9, 2019

LAPTOP YANG MURAH AKAN MEMBAZIRKAN WANG DAN JUGA MASA ANDA

Ya, untuk kekalkan bajet yang rendah kita perlu beli laptop yang harganya dibawah bajet kita. Tapi, berbaloi ke? Sebenarnya tak, dengan laptop, kita akan habiskan masa yang cukup banyak, untuk buat kerja, mungkin sedikit gaming dan juga entertainment. Dan adakah laptop yang murah ini mampu memberikan segala feature yang kita perlukan? Jika anda mampu bertahan, […]

By FR Laptop Service

August 5, 2019

ADAKAH KEYBOARD MEKANIKAL LAGI BAGUS??

Keyboard adalah salah satu peripherals komputer yang kita gunakan untuk taip dan main game ketika menggunakan komputer. Dua jenis keyboard yang popular adalah membrane yang biasanya lebih murah dan juga mekanikal yang dikategorikan sebagai mahal.   Membrane keyboard menggunakan lapisan getah dibawah butang keyboard, dan ia memberikan rasa yang lembut. Jangka hayat membrane keyboard kebiasaanya […]

By FR Laptop Service

August 5, 2019