Scroll to top

Adakah Laptop Memerlukan Antivirus?

No comments

 

Ya, setiap laptop memerlukan antivirus, ini kerana, masih ada orang di luar sana yang mencipta virus dan menyebarkan virus tersebut, untuk mencuri data mahupun hanya untuk berseronok.

Sesetengah company komputer akan meletakkan antivirus di dalam komputer yang dihasilkan dan kemudian, memaksa pengguna untuk signup pada antivirus tersebut. Kerana ini merupakan salah satu cara company-company ini membuat duit.

 

Jadi adakah laptop kita memerlukan perlindungan daripada antivirus?

 

  1. Bukan hanya virus yang boleh menyerang komputer anda.

Kita sepatutnya bukan hanya risau pada virus sahaja, tetapi malware. Malware adalah jauh lebih licik berbanding virus, ia boleh masuk ke komputer anda tanpa dikesan, menyembunyikan diri dan buat sesuatu yang anda tidak inginkan.

 

  1. Pada Windows 8.1 dan juga Windows 10 terdapat Windows Defender

Tidak seperti antivirus lain yang memakan ruang dan juga bergerak pada background, Windows Defender merupakan antivirus percuma yang cukup baik dan Microsoft akan memberikan update kepada Windows Defender untuk menambah lagi senarai virus yang makin bertambah setiap hari.

 

  1. Lebih baik ada daripada tiada

Sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai perlindungan tambahan dengan adanya antivirus. Bukan untuk melawan hanya virus, tetapi juga sebarang program yang boleh mengundang masalah kepada komputer anda.

Post a Comment