Scroll to top

APA BEZANYA ANTARA EDISI WINDOWS 7 NI?

No comments

Kita dah biasa dengar pasal Windows Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise dan Ultimate. Tapi, setiap edisi WIndows ini mempunyai tujuan dan penggunaan yang cukup berlainan.

 

Apa yang menjadikan edisi Windows ni lain-lain? Jom FR nak kongsikan


Windows 7 Starter

Merupakan Windows 7 versi paling asas, ia hanya boleh menggunakan Windows 32-bit dan ia untuk memenuhi apa yang diperlukan oleh pengguna secara asas. Tidak didatangkan dengan Aero.

 

Windows 7 Home Basic

Ia berada ditengah-tengah diantara Starter dan juga Home Premium. Ia mempunyai kesemua fungsi Starter tetapi ia boleh menggunakan versi 64-bit. Juga tidak didatangkan dengan Aero.

 

Windows 7 Home Premium

Home Premium mempunyai kesemua fungsi yang ada pada Starter dan juga Home Basic. tetapi ia didatangkan dengan Aero Glass GUI yang menjadikan interface Windows lebih kemas dan menarik.

 

Windows 7 Professional

Seperti Home Premium, ia mempunyai semua kelebihan yang ada tetapi dengan penambahan perlindungan data dan juga rangkaian untuk bisnes kecil dan untuk mereka yang bekerja dirumah.

 

Windows 7 Enterprise

Dikhususkan untuk pengguna bisnes yang besar, Windows 7 Enterprise hanya boleh dibeli secara pukal, dan ia mempunyai semua kelebihan yang ada Windows 7 Professional tetapi dengan lebih perlindungan dan juga rangkaian.

 

Windows 7 Ultimate

Ia mempunyai kesemua kelebihan yang ada pada semua edisi sebelumnya. Ia seperti Windows 7 Enterprise untuk pengguna biasa.

 

Jadi apa pendapat anda? Ada topik yang korang nak FR kongsikan? Kongsikan pada bahagian komen dibawah.

 

Post a Comment