Scroll to top

APLIKASI WINDOWS UNTUK MENERAJUI BAHAGIAN KREATIF ANDA

No comments

Kreativiti datang dalam semua bentuk dari kata-kata ke muzik dan gambar. Jika anda baru bula menerokai bahagian kreativiti anda dan mahu mula bereksperimen dengan pelbagai aplikasi, jadi saya ada sesuatu yang boleh anda gunakan.

Untuk pelukis, jurugambar, pembuat muzik, dan banyak lagi, anda boleh membiarkan imaginasi anda berjalan bebas dan aplikasi ini.

 

FRESH PAINT

Bagi yang baru bermula atau pelukis berpengalaman, Fresh Paint dari Microsoft adalah aplikasi yang sangat baik untuk membuat lakaran, melukis dan mewarna. Anda bermula dengan memilih untuk melukis dengan pensil.

Kemudian, import imej, snap gambar dari kamera, atau gunakan salah satu imej yang ada dalam aplikasi tersebut.

Pilih kanvas atau kertas, berikan ia warna jika anda suka, dan kemudian buka tool untuk membuat karya anda. Anda boleh pilin pensil, pen atau berus dari beberapa pilihan.

Simpan ciptaan anda dalam format JPG atau PNG atau kongsi dengan orang lain terus dari aplikasinya. Fresh Paint mudah digunakan, menjadikannya aplikasi yang indah untuk pelukis dari semua peringkat umur.

 

PENCIL SKETCH MASTER

Sekiranya anda lebih suka membuat sesuatu yang lebih kasual dan ringkas, cuba Master Pencil Sketch. Anda boleh memilih beberapa kanvas yang mempunyai tektur yang lebih realistik.

Pelbagai feature yang disediakan salah satu seperti menggunakan pen atau highlighter, anda boleh masukan text , tambah pelekat (sticker), menggunakan (shadow) dan menyesuaikan kontras, pencerahan, dan lain- lain.

Anda boleh menyimpan ciptaan anda apabila selesai, dalam format bitmap.

 

GRAVIT DESIGNER

Untuk meneroka pereka grafik dalam diri anda, Gravit Design adalah aplikasi reka bentuk vektor yang lengkap. Anda boleh mebuat segala-galanya dari kad niaga, cover blog ke item bersaiz (mobile). Anda juga boleh membuat imej khusus untuk Facebook, Twitter dan lain-lain rangkaian sosial. Sudah tente anda boleh menyesuaikan saiz kanvas anda sendiri

Gravit Design mempunyai pelbagai (tool) termasuk simbol, grid, anchors, pilihan text dan web front. Disamping itu, anda boleh menggunakan layer, laluan graf, mengisi borders, dan pelbagai effect.

Aplikasi ini mudah dan membolehkan anda menyimpan imej dalam ofrmat sperti SVG, JPEG, PNG, atau PDF.

 

PHOTOTASTIC COLLAGE

Sebaik sahaja anda memilih foto anda, keseronokan sebenar bermula. Anda boleh menambah latar belakang berwarna, bingkai, atau (shadow effect) serta menyesuaikan jarak foto dan margin kolaj.

Pilih dari pelbagai  pilihan aspek dari potret atau landskap ke saiz instagram atau Twitter. Anda juga boleh menambah teks atau pelekat.

Anda boleh membuat kolaj dengan sehingga empat foto kolag secara percuma. Walau bagaimanapun, jika anda suka dengan aplikasi ini dan ingin kolaj yg lebih besar lima ataiu lebih gambar, anda boleh membeli pek premium.

 

SOUNDTRAP

Mungkin muzik adalah saluran kreatif anda. Jika ya, Soundtrap adalah aplikasi yang menyeronokkan dan penuh dengan feature untuk membuat muzik. Anda boleh memulakan dengan demo terbina dalamatau mula dari awal dengan slate kosong. Browse loop, import file, or select instrument untuk di mainkan.

Anda boleh menyesuaikan setiap instrumen dan bunyi secara berasingan untuk trek dengan pilihan untuk rakaman, mute, solo, dan volume. Tukar tempo, key, dan hidupkan metronom dengan mudah dengan menu. Anda boleh memuat turun mix anda sebagai MP3 atau mendapatkan bantuan daripada rakan dengan ciri kolaborasi.

Post a Comment