Scroll to top

Adakah Kita Perlu “Safely Remove” Peranti USB?

No comments


Perasan tak bila kita cucuk peranti USB pada laptop ataupun komputer, ada ikon kecil pada System Tray yang memberitahu kita yang kita boleh “safely remove” peranti USB tersebut? Apa maksud “safely remove” ini?


Apa Itu “Safely Remove”
maketecheasier
“Safely remove” adalah satu proses dimana ia menghentikan hubungan diantara laptop kita dan juga pendrive, dan menjadikannya selamat untuk ditanggalkan.
maketecheasier


Apa jadi kalau tak “safely remove”?
Bila kita nak transfer fail daripada laptop ke dalam pendrive, ia akan loadkan fail tersebut ke dalam RAM dan kemudian mengalihkannya kepada pendrive. Jika proses ini tidak selesai ia akan menyebabkan peranti USB ini corrupted, dan menyebabkan ia tidak boleh digunakan lagi.


Kalau copy dah habis, boleh tanggal macam tu?
Laptop kita masih lagi berhubung dengan peranti USB tersebut. Dan kebanyakan kes hard disk dan juga pendrive rosak disebabkan kerap cabut tanpa “safely remove”.


Lebih baik ambil langkah berjaga-jaga
Sebenarnya tak susah pun nak “safely remove”. Jadi daripada pendrive ataupun hard disk anda corrupted, lebih baik tekan pada “safely remove” tu. Pernah terjadi pad pendrive ataupun hard disk? Boleh kongsikan cerita anda.

Post a Comment