Scroll to top

Kenapa perlu shutdown properly?

No comments

Shutdown merupakan sesuatu yang sangat simple dan mudah, anda pergi ke Start button, kemudian tekan pada Power, dan pilih Shutdown. Senang je kan? Tetapi ia akan memakan masa yang sedikit lama. Nak laju boleh guna SSD 👍 (Kalau takde masalah dengan hardware atau komponen lain) Belum kira waktu menunggu untuk siapkan update lagi. Fuh, lama kan?

 

Dan ada yang berpendapat kalau macam ni kita boleh tekan power button 5 saat dan matikan terus laptop atau desktop kita. Lagi cepat bukan? Dari kena tunggu lama-lama, jadi 5 saat je, siapa tak suka laju-laju ni?

 

Bila kita shutdown melalui sistem, komputer kita akan melalui proses untuk menyimpan semua data yang penting dan ia akan cuba pastikan anda telah siapkan semua task atau kerja yang anda sedang lakukan dengan mengeluarkan prompt.

 

Seperti ibu bapa yang menyuruh anak-anak untuk tidur bila tibanya waktu malam, Operating System kita atau Windows kita akan memberi isyarat kepada software-software yang sedang running, jadi semua software ini akan meminta anda untuk pastikan semuanya dah siap sebelum software tersebut dimatikan.

 

Apa risiko kalau kita Force Shutdown?

👎 Kehilangan data yang belum disimpan.
👎 Kerosakan data yang ada pada hard disk.
👎 Kerap keluar Check Disk (ChkDsk)
👎 Kerosakan pada file Windows yang menyebabkan anda tak boleh masuk ke Windows.
👎 Rosaknya hard disk.

 

Tapi kalau komputer saya stuck, freeze dan hang, macam mana?

Selagi tiada masalah diatas, anda perlu shutdown elok-elok. Tetapi jika anda kerap ada masalah di atas, kenal pasti punca masalah anda, kalau anda tak pasti, boleh datang ke FR untuk diagnose percuma.

Post a Comment