Scroll to top

Laptop Rosak Motherboard

No comments

Alamat:

508 Jalan Kanan 1

Kampung Pandan

55100 Kuala Lumpur

No tel: 0172882349

Waze/Google Maps: FR Laptop Services

Waktu Operasi: Isnin – Ahad, 9 am – 9 pm

Motherboard atau papan induk adalah nyawa bagi sesebuah peranti elektronik seperti laptop. Jika berlaku kerosakan pada motherboard maka tidak berfungsilah laptop atau desktop. Sebab itu penting penjagaan motherboard. Biarpun ia berada di dalam dan di tutupi dengan casing tapi jika tidak di jaga atau servis tidak mustahil akan berlaku kerosakan.

Peralatan elektronik seperti laptop memang sangat sensitif dan mudah rosak sekiranya tidak di jaga dengan baik. Jadi untuk memastikan laptop anda mampu bertahan lama perlu juga sekurang kurangnya setahun sekali untuk hantar servis sekiranya anda tidak mempunyai kemahiran melakukannya sendiri. Ia Bagi memastikan tiada habuk atau kotoran terkumpul dan terperangkap seterusnya menjadi penyebab laptop motherboard rosak. Kerana salah satu punca laptop motherboard rosak adalah habuk & kotoran yang terperangkap di dalam laptop menyebabkan laptop menjadi panas seterusnya merosakan motherboard.

Sebab itu, Penting untuk kita tahu punca laptop motherboard rosak supaya kita boleh berhati hati semasa mengendalikan laptop.

Salah satu tanda laptop motherboard rosak adalah apabila laptop tidak dapat di hidupkan. Tapi sebelum membuat keputusan bahawa laptop motherboard rosak anda perlu terlebih dahulu buat pemeriksaan. Mungkin juga bukan disebabkan laptop motherboard rosak ia tidak dapatdi hidupkan. Punca laptop tak dapat di hidupkan mungkin di sebabkan beberapa perkara lain juga antaranya..

Kad grafik
Berkemungkinan kad grafik dalam kedudukan tidak stabil atau mungkin kad grafik anda sudah rosak menjadi punca laptop tidak dapat di hidupkan. Ia tidak perlu di ganti keseluruhan motherboard hanya perlu mengantikan kad grafik sahaja. Cara memeriksa kad grafik, cabut & pasang semula. Jika tiada masalah laptop akan boleh di hidupkan semula. Jika masih tidak boleh, mungkin laptop motherboard rosak.

Bateri CMOS
Ia berkemungkinan bateri cmos pada motherboard sudah kehabisan kuasa membuatkan laptop tidak dapat di hidupkan. Jadi tukar kepada bateri baru. Sekiranya masih tidak boleh di hidupkan mungkin laptop motherboard rosak.

RAM
RAM juga antara punca kenapa berlakunya laptop tidak dapat di hidupkan. Seperti biasa buka dan pasang semula RAM bagi memeriksa kerosakan. Sebaiknya cuba guna RAM lain untuk memeriksa samada RAM bermasalah atau tidak. Sekiranya selepas menukar RAM laptop berjaya di hidupkan bermakna bukan laptop motherboard rosak. Andai sebaliknya cuba cari kerosakan peralatan lain pula. Jika semua sudah di periksa tapi masih gagal di hidupkan, ia mungkin salah satu petanda laptop motherboard rosak.

Tapi bagi yang ada kemahiran membuka laptop sahaja boleh melakukan perkara tersebut. Sekiranya anda tiada kemahiran sebaiknya hantarlah ke pusat servis laptop untuk di periksa. Jangan sesekali melakukan perkara tersebut sendiri. Risau sekiranya laptop anda hanya mengalami kerosakan kecil tapi di atas sebab kecuaian semasa membuka casing dan kompenen lain boleh menyebabkan laptop motherboard rosak.

Laptop motherboard rosak memang perlu di ganti keseluruhannya. Tidak boleh di ganti dengan satu kompenen sahaja. Jadi sangat perlu anda mencari mereka yang terlatih dan mempunyai kepakaran untuk membuka, memeriksa dan memasang semula laptop anda.

Sekiranya anda memerlukan khidmat untuk memeriksa atau menukar laptop motherboard rosak anda boleh menghubungi FR Laptop Services. FR Laptop Services merupakan salah satu syarikat milik bumiputera yang menawarkan perkhidmatan membaiki laptop.

FR Laptop Services mempunyai staff yang terlatih dalam mengendalikan masalah laptop motherboard rosak. Jadi anda tidak perlu risau jika ingin menggunakan khidmat mereka.

Anda boleh walk in atau hubungi:

Alamat:

508 Jalan Kanan 1

Kampung Pandan

55100 Kuala Lumpur

No tel: 0172882349

Waze/Google Maps: FR Laptop Services

Waktu Operasi: Isnin – Ahad, 9 am – 9 pm

InsyaAllah FR Laptop Services antara kedai yang berpengalaman mengendalikan masalah laptop motherboard rosak yang dipercayai dan memberi perkhidmatan yang terbaik kepada semua pelanggan mereka.

Post a Comment