Scroll to top

Repair Motherboard Di Kuala Lumpur

No comments

Alamat:

508 Jalan Kanan 1

Kampung Pandan

55100 Kuala Lumpur

No tel: 0172882349

Waze/Google Maps: FR Laptop Services

Waktu Operasi: Isnin – Ahad, 9 am – 9 pm

Motherboard atau di dalam Bahasa Melayu, papan induk adalah sejenis papan litar bercetak (PCB) yang digunakan sebagai asas untuk sesebuah komputer. Ia mengagihkan tenaga elektronik sekitar komputer dan membolehkan interaksi diantara semua komponen komputer.Tanpa motherboard kebanyakan alat elektronik tidak akan dapat berfungsi sebab itu ia diberi nama Motherboard, kerana ia merujuk kepada ibu yang menjaga dan mengawal semua peralatan dan komponen elektronik.

Ada banyak benda yang tanpa kita sedari, boleh menjadi penyebab motherboard rosak. Selain daripada habuk, tertumpahnya air, kepanasan yang melampau juga boleh merosakkan motherboard. Oleh sebab itu, perlu berhati-hati dalam menggunakan peralatan elektronik yang menggunakan motherboard.

Selain daripada itu, faktor jangka hayat juga boleh menjadi salah satu punca rosaknya motherboard. Semua peralatan mempunyai tempoh jangka hayat. Bila sudah terlalu lama digunakan atau terlalu lama disimpan tanpa digunakan, peralatan elektronik akan rosak juga akhirnya. Itu adalah sistem kehidupan tak kira untuk makhluk yang bernyawa ataupun peralatan elektronik seperti motherboard ini.

Antara punca lain yang boleh menjadi punca kerosakan motherboard ini adalah:

  1. Thermal paste yang sudah kering
  2. Kerosakan fizikal pada motherboard

Ada kerosakan pada motherboard yang boleh dibaikpulih dan ada juga kerosakan yang kekal, bermakna sukar untuk dibaiki. Tetapi masih ada cara iaitu dengan membeli motherboard yang terpakai jadi boleh jimatkan kos daripada membeli komputer ataupun laptop yang baru.

Jika laptop anda ada masalah pada motherboard, dan tak tahu dimana nak repair motherboard di Kuala Lumpur jangan susah hati. Banyak kedai repair motherboard di Kuala Lumpur cuma anda perlu bijak dalam membuat pilihan sahaja.

Sekiranya anda tidak mempunyai pengalaman berurusan dengan mana-mana kedai repair motherboard di Kuala Lumpur, mungkin anda boleh mencuba untuk menggunakan servis FR Laptop Services.

FR Laptop Services menyediakan servis untuk repair motherboard di Kuala Lumpur. Apa yang istimewa tentang FR Laptop Services ini adalah ia dimiliki oleh bumiputera 100%. Mereka mempunyai staf yang terlatih dan sentiasa bersedia untuk membantu menyelesaikan masalah motherboard laptop anda.

Sekiranya anda ingin repair motherboard di Kuala Lumpur, anda boleh walk in atau hubungi:

Alamat:

508 Jalan Kanan 1

Kampung Pandan

55100 Kuala Lumpur

No tel: 0172882349

Waze/Google Maps: FR Laptop Services

Waktu Operasi: Isnin – Ahad, 9 am – 9 pm

Post a Comment