Scroll to top

Kedai Repair Keyboard Laptop Rosak di Setiawangsa

No comments

Keyboard merupakan antara komponen terpenting dalam sesebuah laptop. Dengan adanya keyboard anda boleh buat kerja di mana-mana sahaja. Jika keyboard laptop rosak maka susah la nak buat kerja. Betul tak? Namun, tahukah anda bahawa tidak semestinya jika satu button keyboard laptop rosak, maka kena tukar satu button sahaja. Jom Repair Keyboard Laptop Rosak di Setiawangsa.

 

Ini kerana, keyboard hanya mempunyai satu papan dan satu cable sahaja yang menghubungkan semua button kepada motherboard. Maksudnya di sini, jika satu button gagal berfungsi, kemungkinan besar, satu papan keyboard rosak. Anda tidak akan boleh untuk membaiki satu-satu butang sahaja. Melainkan hanya tercabut atau tertanggal.

 

 

Punca – Punca Keyboard Laptop Rosak

Mungkin anda telah mengalami keyboard komputer yang tidak berfungsi apabila digunakan. Sekiranya anda bekerja dengan komputer, maka keyboard bermasalah pastinya menghalang aktiviti tersebut. Terdapat beberapa punca utama keyboard komputer yang tidak berfungsi. Kami di Kedai Repair Keyboard Laptop Di Setiawangsa akan kongsikan sebab-sebab umum papan kekunci komputer yang terperangkap atau rosak semasa digunakan.

Tertumpahnya Air Pada Keyboard

 

Selain debu dan kotoran padat, kotoran jenis cair juga sangat sering terjadi. Minuman yang tumpah merupakan punca yang sering berlaku yang membuat keyboard tersekat

 

Kerap Makan atau Merokok Berdekatan Dengan Laptop.

 

Hindari makanan atau habuk rokok yang dapat masuk ke dalam keyboard. Anda perlu berhati – hati jika makan atau merokok sewaktu anda sedang menggunakan laptop kerana sisa – sisa makanan atau habuk rokok yang masuk ke dalam celah – celah keyboard dapat merosakkan komponen laptop.

 

Habuk-habuk, debu-debu berkumpul di bawah butang keyboard.

 

Kerosakan lain yang sering terjadi pada keyboard adalah butang keyboard sering tersekat untuk ditekan, atau butang keyboard tertekan terus. Hal itu mungkin disebabkan oleh debu yang terkumpul di sela-sela butang keyboard sehingga menyebabkan keyboard tersekat. Untuk mengatasinya, perlu dilakukan pembersihan pada keyboard. Keyboard boleh dibersihkan dengan menyedut dengan vacuum cleaner. Dan juga dapat dibersihkan dengan menggunakan kain lap yang dibasahi dengan cecair pembersih. Ingat bahawa proses pembersihan harus dilakukan pada saat komputer mati.

 

Anak-anak kecil menarik butang-butang keyboard.

 

Jika kerosakan keyboard laptop boleh dilihat dengan mata kasar seperti salah satu butang tercabut biasanya berpunca daripada kelalaian kita sendiri seperti membiarkan anak kecil bermain dengannya.

Bermain permainan komputer dengan menggunakan keyboard laptop.

 

Bermain permainan komputer dengan menggunakan keyboard laptop. Tidak kiralah permainan komputer jenis apa pun kerana semuanya akan melibatkan emosi dan secara tidak sengaja kita akan menekan butang keyboard juga dengan penuh emosi sehingga menyebabkan kerosakan. Untuk elakkan masalah ini, anda haruslah beli external keyboard untuk bermain games.

Apakah Tanda-Tanda Keyboard Laptop Rosak?

Keyboard laptop mudah rosak jika tidak digunakan dengan cermat. Misalnya, anda menaip seolah-olah anda menggunakan mesin taip. Keyboard laptop sangat sensitif. Sekali tekanan manja sahaja sudah boleh respons dengan baik. Antara tanda – tanda keyboard laptop rosak ialah;

Butang keyboard tak boleh ditekan

Apabila anda menekan keyboard, ia tidak mendaftar, atau hanya mendaftarkan sesekali iaitu tiada output yang dikeluarkan oleh keyboard itu. Kadangkala Cuma satu, dua, tiga atau lebih kekunci yang tidak berfungsi. Dalam kebanyakan kes, satu-satunya cara untuk memperbaiki masalah ini adalah untuk menggantikan keyboard laptop.

 

Butang keyboard tersangkut

 

Terdapat dua perkara menjadi punca butang keyboard tersangkut dan melekat iaitu melekat disebabkan getah pada bawah kekunci sudah haus dan terdapat debu pada bawah kekunci laptop anda. Melekat disebabkan getah pada kekunci sudah haus di mana ianya terus melekat tanpa kembali pada asal dan jika terdapat debu salah satu tersangkut, sukar untuk dikenal pasti jika hal ini berlaku.

Butang keyboard tercabut

 

Untuk pengetahuan umum, keyboard komputer dan keyboard laptop sangat berbeza. Keyboard komputer bila key dah tercabut boleh dipasang kembali, tapi keyboard laptop tak boleh. Bila dah tercabut dan anda cuba pasang balik, ia takkan kembali elok seperti sedia kala.

Tekan satu huruf, keluar 2 huruf lain

 

Bila tengah sedap menaip selaju 120km/h tanpa pandang papan kekunci tiba-tiba keluar huruf lain. Padamlah balik, sambung tulis, kali ini pandang keyboard, tekan F keluar GH?

 

FR Laptop Service Kedai Repair Keyboard Laptop Rosak di Setiawangsa Yang Terbaik

keyboard laptop anda rosak? keyboard laptop anda butang Tercabut? keyboard laptop anda ada butang tak boleh tekan? FR Laptop Service sangat pakar dalam menyelesaikan masalah keyboard laptop anda membekalkan keyboard yang terbaik untuk anda! Sehingga anda dapat menggembirakan diri anda dan orang lain juga! Anda Cuma perlu hantar laptop anda, dan tunggu laptop anda untuk siap dibaiki.

 

FR Laptop Service menyediakan spare part keyboard untuk pelbagai jenis laptop daripada Asus, Acer, Compaq, Dell, Lenovo dan banyak lagi. Jika anda mempunyai masalah seperti ini, jangan ragu-ragu untuk bertemu dengan pakar keyboard anda iaitu FR Laptop Service. Anda pasti teruja dengan servis yang FR Laptop Service berikan. Selain itu, technician yang berpengalaman akan menyelesaikan masalah keyboard laptop rosak anda di dalam tempoh yang ditetapkan.

 

Tips Menjaga Keyboard Yang Perlu Anda Tahu!

Berikut ialah 4 tips ringkas untuk anda elakkan keyboard laptop rosak.

 

Menggunakan Keyboard Protector

 

Gunalah keyboard protector, terutama jika Anda memiliki Laptop baru. Terdapat pelbagai jenis keyboard protector yang dijual di pasaran sekarang. Ianya diperbuat daripada plastik silicon dan boleh dibersihkan menggunakan air. Keyboard protector ini dapat menjaga agar butang keyboard sentiasa bersih dan mencegah dimasuki kotoran atau habuk dari luar ke dalam celah-celah keyboard. Namun begitu, tidak semua laptop di sarankan menggunakan keyboard protector kerana sesetengah laptop perlukan sistem aliran haba yang udaranya di ambil dari celah-celah keyboard.

Jauhkan Makanan dan Minuman atau merokok dari laptop anda

 

Jangan biasakan meletak minuman atau makanan berhampiran laptop kerana ada kemungkinan minuman atau makanan tersebut akan tumpah, terkena pada laptop dan menimbulkan kerosakan. Merokok di hadapan laptop juga boleh menyebabkan habuk rokok berterbangan dan melekat di celah-celah keyboard. Untuk hal ini bukan hanya akan merosakkan keyboard, malah keseluruhan laptop.

Kurangkan Bermain Game dengan menggunakan keyboard laptop

 

Kurangkan bermain game dengan menggunakan keyboard laptop. Dalam sesebuah game biasanya hanya butang tertentu sahaja yang perlu ditekan. kadang-kadang kita menekan butang terlalu kuat dan dalam keadaan tidak sedar dan syok semasa bermain game. Hal ini dapat menyebabkan kerosakan sebahagian pada keyboard laptop Anda. Untuk bermain game lebih baik membeli input device tambahan, seperti keyboard external atau joystick. Walaupun yang Anda gunakan adalah laptop khusus untuk gaming, tidak semua keyboard nya memiliki reka bentuk dan ketahanan seperti keyboard gaming biasa.

Bersihkan Keyboard secara kerap

 

Debu atau kotoran pada laptop perlu dibersihkan secara kerap kerana debu merupakan sesuatu yang boleh mengalirkan aliran elektrik pada rangkaian elektrik, menghalangi slot-slot butang keyboard dan menghalang pengeluaran haba panas dari laptop. Untuk debu atau kotoran yang melekat pada kekunci keyboard, gunakan lap untuk membersihkannya. Untuk debu yang berada di celah-celah keyboard, kita dapat menggunakan vacuum cleaner kecil yang hanya menggunakan kuasa dari USB, untuk menyedut habuk keluar dari celah-celah keyboard.

 

Laptop Lembab Dan Banyak Virus? Jom Format Dengan FR Laptop Service

Mungkin pada satu ketika, laptop anda mengecewakan anda, maka kebanyakan masa anda habis untuk memperbaiki kerosakan perisian dan membuang virus hanya menemui jalan buntu. Atau mungkin, anda telah mencuba pelbagai cara untuk menjalankan semula system anda tetapi ia masih beroperasi dengan perlahan. Secara umumnya, melainkan kita mempunyai pengetahuan dalam pemulihan sesuatu masalah, ia masih sukar untuk dipulihkan. Apabila ini berlaku, memformat komputer merupakan cara yang boleh membantu. Dengan sekali format, ia membasmi masalah dan membawa komputer anda kembali dalam keadaan baik.

 

FR Laptop Service menyediakan servis format dengan harga yang berpatutan serta pelbagai pilihan Windows dari Windows 7 sehingga Windows 10 dan software asas turut disediakan untuk anda. anda tidak perlu tunggu dalam tempoh yang lama kerana masa yang diambil untuk servis ini adalah sangat pantas iaitu siap dalam tempoh 24 jam sahaja.

 

Pelbagai Servis Laptop Dengan Harga Yang Murah Dan Dijamin Kualitinya

FR Laptop Service juga menyediakan servis hardware yang lain seperti skrin, touchpad, bateri dan banyak lagi.FR Laptop Service adalah sebuah syarikat Bumiputera yang menjalankan perniagaan berasaskan perkhidmatan dalam bidang IT.

 

Lokasi kedai FR Laptop Service berdekatan dengan MRR2 yang memudahkan anda untuk datang kedai mereka.

 

Runner Service Untuk Anda Repair Keyboard Laptop Rosak di Setiawangsa

 

Keyboard laptop rosak? Tapi malas nak bawa ke kedai? Malas nak bersesak dalam trafik? Jangan risau, biar FR Laptop Service ke tempat atau pejabat anda!!! Gunakan service ‘pickup and delivery’ dari FR Laptop Service. FR Laptop Service menawarkan khidmat Runner untuk memudahkan anda yang jauh dan sukar untuk datang kedai mereka.

 

“Servis Di FR Laptop Service Memang Terbaik”

 

Itulah ucapan atau kata-kata dari pengunjung yang mendapatkan servis dan khidmat nasihat di FR Laptop Service. Masih tidak percaya lagi? Jom lihat testimoni pengunjung FR Laptop Service ini.

 

Cari Kedai Repair Keyboard Laptop Rosak di Setiawangsa Harga Murah? Jom Ke FR Laptop Service!

 

Bagi anda yang mempunyai masalah berkaitan dengan laptop, mac, komputer atau sebagainya, anda dinasihatkan untuk mendapatkan perkhidmatan dari FR Laptop Service. Hal ini kerana FR Laptop Service merupakan syarikat repair komputer yang dipercayai dan menawarkan jaminan dan harga yang berpatutan. Untuk sebarang pertanyaan berhubung dengan masalah laptop, anda bolehlah hubungi talian dan info di bawah ini.

 

FR Laptop Service | Kedai Repair Keyboard Laptop Rosak di Setiawangsa

Telefon / WhatsApp : +60172882349 | Link WhatsApp

Facebook : @FRLaptopService

Alamat : 

508 Jalan Kanan 1 Kg Pandan
Kuala Lumpur, Malaysia 55100

Waktu Operasi : 9.00 Pagi – 9.00 Malam (Setiap Hari)

Buka Waze di Mobile : https://waze.to/lr/hw283ghwh3

Buka Google Maps di Mobile : https://goo.gl/maps/qKcejbkgYiM2

 

Post a Comment