Scroll to top

Kedai Repair Laptop Murah Setapak

No comments

Komputer atau laptop yang anda miliki, mungkin merupakan salah satu barang yang paling anda sayangi. Mengenalpasti masalah komputer/laptop dari peringkat awal dapat menyelamatkan komputer/laptop anda dari masalah yang lebih berat. Mulai dari hal yang kecil hingga yang besar. Jika anda mempunyai masalah berkenaan laptop, anda boleh kunjungi Kedai Repair Laptop Murah Setapak.

Anda Pernah Hadapi Masalah Laptop Seperti Di Bawah Anda Tidak Keseorangan

  1. Masalah Laptop slow

Apabila menyedari komputer anda mulai perlahan dengan ketara tidak sepadan dengan usianya, masalah yang mungkin dialami antaranya adalah kerana banyak dengan fail-fail yang tidak perlu, data selerak, fragment, registry korup, gangguan program spyware, service atau perisian. Manage program dan padam data dan uninstall perisian yang tidak perlu, bersihkan registry dengan lebih kerap bagi membantu meningkatkan sekurang-kurangnya 30% daripada kelajuan prestasinya.

 

  1. Masalah Skrin pecah atau retak

Bagaimana screen LCD/LED boleh rosak atau pecah? Setiap screen mempunyai jangka hayat yang telah ditetapkan bagi sesebuah LCD/LED screen. Selalunya dalam 3000 hingga ke 4000 jam (bagi screen baru dan original). Bila sampai jangka hayatnya, dari situ lah bermulanya screen menjadi kabur, berbelang-belang, tidak mengeluarkan gambar, berwarna putih, ada gambar tapi tiada lampu, green screen, blind screen dan macam-macam lagi.

 

Dijangkakan 70% customer yang screen-nya pecah kerana berlaku insiden-insiden yang tidak disengajakan. Contohnya letak objek-objek yang keras di antara screen dan keyboard dan akibat cuai, terus lipat laptop kemudian screen menjadi retak. Selain dari pada itu terjatuh, kanak-kanak kecil bermain dan banyak kemungkinan lagi. Jadi apabila sudah rosak, pastinya perlu di tukar.

 

  1. Masalah Laptop tak boleh hidup

Jika anda masih dapat boot dalam Safe Mode (F8 pada start-up) masalah ini mungkin berkaitan dengan perisian dan bukannya perkakasan. Cuba menggunakan system restore jika anda berada dalam Safe Mode atau memulihkan (recovery) untuk kembali pada tarikh sebelumnya. Jika anda tidak dapat boot ke Safe Mode, cuba boot ke dalam komputer dalam mod Repair my computer untuk memperbaiki masalah isu start-up tersebut. Jika masih tidak berlaku apa-apa, siap sedialah untuk format laptop tersebut.

 

  1. Masalah Komputer mengeluarkan bunyi beep

Bunyi beep ini biasanya terdengar ketika pertama kali kita menghidupkan komputer. Bunyi beep ini biasanya terdengar apabila terjadi kesalahan pada salah satu hardware yang terpasang pada komputer. Kerana banyak produk BIOS dipasaran, maka kode beep yang terdengar pun bervariasi dengan berbagai permasalahannya. Namun perlu diingat, tidak semua beep itu bererti terdapat masalah, kerana ada beberapa BIOS yang memang mengeluarkan bunyi beep sekali pada saat awal booting, dan itu menandakan komputer normal.

 

  1. Komputer sering HANG

Apabila skrin anda tidak membenarkan sebarang tindak balas dilakukan atau dalam erti kata lain membeku / hang, anda mengalami risiko kehilangan apa-apa kerja yang masih belum disimpan. Puncanya boleh dikatakan kerana RAM tidak mencukupi, konflik registry, fail korup atau hilang dan spyware. Apabila ini berlaku, anda tiada pilihan lain selain terpaksa reboot komputer anda. Tekan dan tahan butang kuasa sehingga komputer dimatikan, kemudian mulakan semula untuk kerja-kerja pembersihan sistem supaya ia tidak berulang.

 

  1. Masalah Blue Screen

Sudah tentu semua pengguna komputer pernah mengalami masalah ini yang mana skrin tiba-tiba menjadi biru dan muncul teks yang berwarna putih. Sebenarnya ia ialah salah satu petanda bahawa telah berlaku masalah yang agak kronik. Kebanyakan masalah ini hanya memerlukan anda untuk reboot semula. Ralat STOP muncul di skrin anda atas pelbagai sebab termasuklah kegagalan perkakasan, perisian rosak, fail DLL korup, masalah dengan pemacu dan sebagainya. Penyelesaiannya lebih bergantung pada punca masalah tetapi Skrin menyediakan anda dengan kod yang boleh membantu rujukan anda mengenal pasti dan menyelesaikan masalah tersebut.

 

  1. Windows out-of-date

Sesetengah pengguna berpendapat tidak perlu melakukan kemas kini pada Windows mereka walau pun mereka sebenarnya sedar ia perlu untuk menerima tetapan baru yang bertujuan untuk peningkatan prestasi. Ia kerana mereka berpendapat ia akan dilakukan secara automatik. Tetapi, untuk keselamatan anda juga boleh lakukannya sendiri jika Windows telah out-of-date.

 

  1. Masalah Komputer sering restart

Update antivirus dan scan komputer secara menyeluruh. Virus dan bug Windows terkadang menyebabkan restart secara tiba-tiba. Overheat pun dapat menyebabkan komputer anda akan tiba-tiba restart atau mati. Bersihkan komputer terutama di bahagian keluar masuknya udara yang biasa terdapat pada bagian kipas komputer/laptop, bersihkan dari debu, dan lihat apakah kipas masih berputar dengan normal. Komputer akan restart / mati secara normal jika mengalami overheat. Driver yang bermasalah juga penyebab restart yang terus menerus. Download driver terbaru dari website officialnya, mulai driver graphic card, motherboard, network card, dsb.

 

  1. Masalah Website Security Certificate

Hal ini biasanya disebabkan oleh pengaturan jam komputer yang tidak tepat. Setting kembali jam di komputer hingga menunjukkan waktu yang tepat. Jika jam terus berubah setelah komputer dimatikan, mungkin baterai CMOS komputer sudah mulai Low jadi ganti segera CMOS yang baru. Selain itu bersihkan cookies dan cache browser anda menggunakan CCleaner. Hal ini seringkali dapat menyembuhkan masalah security certificate saat browsing ke website-website tertentu.

 

  1. Masalah Motherboard

Ketika menghidupkan komputer terjadi gejala aneh dan tidak normal dimana screen monitor tidak menampilkan gambar. Sementara lampu LED (light emision diode) panel depan menyala. LED monitor tetap berkedip-kedip. Kipas pada catu daya (power supply) dan casing prosesor berputar. Speaker yang dipasang tidak menimbulkan bunyi apa-apa.

 

Jika Laptop Anda Mengalami Masalah Tersebut Dapatkan Service Komputer Segera Kedai Repair Laptop Murah Di Setapak

Ya, adakalanya masalah yang saya nyatakan diatas boleh dirawat sendiri jika ianya mengalami masalah yang ringan. Tapi, jika komputer anda tidak menunjukkan respond yang baik apabila sudah dibetulkan, kemungkinan kerosakan yang berlaku mungkin dari hardware lain yang hanya boleh dibetulkan oleh pakar komputer. Masalah dalam seperti di bahagian motherboard paling sukar dibetulkan kerana bahagian dalaman komputer adalah komponan yang sangat sensitif jika tersilap langkah, tidak mustahil masalah lain pula akan berlaku.

 

FR Laptop Service Adalah One Stop Centre Untuk Masalah Laptop Anda

Komputer atau laptop yang bermasalah perlu dirawat bukan perlu dibeli baharu kerana komponen komputer yang rosak hanya perlu diganti. FR Laptop Services menyediakan service baik pulih semua model laptop dan komputer di Setapak yang telah berpengalaman lebih dari 5 tahun dalam bidang ini. Jika anda menetap di Kuala Lumpur dan sedang mencari perkhidmatan service baik pulih komputer bolehlah berkunjung ke sini.

 

Mereka Menyediakan Servis Untuk Laptop Anda Daripada Format Sehingga Ke Masalah Motherboard

Servis laptop adalah dimana laptop akan dipantau sejauh mana masalah yang dihadapi. Team FR Laptop akan melihat dahulu punca laptop satu persatu agar masalah yang tepat dapat dikesan dan tidak akan berulang. Jika masalah laptop anda agak teruk, mungkin ada perlu tinggalkan laptop/komputer anda dikedai mereka. Kebiasaan pelanggan berkunjung ke kedai mereka kerana menghadapi masalah motherboard dan juga ingin format.

 

 

Komputer/Laptop Kerap Hang Dan Lambat Perlukah Di Service?

Ini adalah permasalahan yang banyak sekali yang di alami oleh pengguna komputer. Membuka aplikasi ini lambat membuka aplikasi itu lambat serba lambat apapun software yang di buka terasa berat dan lama. Jika masalah ini menghampiri anda, maka yang harus anda teliti adalah apakah hardisk sudah mulai penuh atau tidak. Jika hardisk mulai penuh Bersihkan hardisk dari file-file yang sudah tidak diperlukan lagi atau boleh di backup di tempat lain baik di hardisk eksternal atau di tempat penyimpanan lainnya agar komputer tidak berat akibat terlalu banyaknya data yang di tampung oleh penyimpanan tersebut. Jika masih lambat, maka format adalah jalan terbaik.

 

FR Laptop Service Menawarkan Servis Format Laptop/komputer Dalam Masa 24 Jam

Bagi seorang pekerja atau student yang sentiasa perlukan laptop untuk mencari bahan ulangkaji, mesti anda tidak suka tinggalkan laptop/komputer anda lama-lama untuk service kan? InshaAllah di FR Laptop Service hanya mengambil masa 24 jam sahaja atau mungkin lebih cepat bergantung dengan masalah laptop anda. Jenis format mengikut window juga ada disediakan antaranya:

  • Window 7
  • Window 8.1
  • Window 10

 

Jika dah format semua barang atau software akan jadi kosong. Ada sesetengah kedai hanya format tanpa menginstall kembali software tapi tidak di FR Laptop service. Mereka akan install kembali software wajib seperti Microsoft Office, Google Chrome dan banyak lagi mengikut pakej.

 

Kedai FR Laptop Service Berdekatan Dengan MRR2 Lokasi Terbaik Untuk Pengunjung Singgah

Ada masalah laptap jangan segan silu untuk menghantar ke kedai mereka. Kawasan kedai mereka yang berdekatan dengan MRR2 memudahkan pencarian untuk anda yang mahu singgah ke sini. Dari jauh sudah kelihatan kedai mereka yang berada di tepi jalan itu.

Perkhidmatan Runner Juga Disediakan Untuk Mereka Yang Tidak Mempunyai Masa Ke Kedai

Anda terlalu busy sampai tiada masa untuk pergi ke kedai untuk repair laptop? Tiada masalah. Mereka turut menyediakan perkhidmatan runner untuk memudahkan urusan anda. Hanya perlu kongsikan dimana lokasi anda kepada mereka dan seterusnya mereka akan uruskan waktu penghantaran laptop terus ke rumah anda.

 

Laptop Panas? Tak Pernah Servis? Bahaya Kalau Di Biarkan

Anda dinasihatkan untuk servis laptop anda setiap 6 bulan sekali. Jika anda merasakan laptop anda cepat panas, contohnya jika anda boleh rasakan haba di tapak tangan anda ketika menggunakan laptop, segeralah hantar ke kedai komputer FR Laptop untuk diservis.

 

Jika persekitaran anda berhabuk, anda harus melakukannya dengan lebih kerap. Tidak pasti untuk servis sendiri guna saja perkhidmatan FR Laptop Servis.

Antara Perkhidmatan Service Laptop Yang Ditawarkan Oleh FR Laptop Services

  • Desktop PC – CPU
  • Laptop/Notebook/Netbook
  • Format/Install Windows + Complete Basic Software + Antivirus
  • Tweak/Speed up Windows System
  • Windows XP/7/8/8.1/10
  • Data Backup
  • Data Recovery
  • Fix External Hard Disk – Cannot Detect/Readable
  • Password Reset/Unlock
  • Virus Removal
  • Slow/Lag/Hang
  • Blue Screen (BSOD)

 

  • Fix Internet Problem
  • Laptop Motherboard Repair – Cannot ON, NO Display, Auto Off
  • Laptop Motherboard Replacement
  • Laptop Screen Replacement
  • Laptop Screen/VGA Cable
  • Laptop Hinge
  • Laptop Battery/Keyboard/AC Adapter (Charger)
  • PC/Laptop Full General Cleaning Service
  • Software Install/Upgrade/Downgrade
  • Hardware Install/Upgrade/Downgrade
  • NEW & USED Parts – RAM, Hard Disk (HDD), Graphic Card
  • Computers & Accessories

FR Laptop Service Jujur dan Amanah Dalam Baik Pulih Laptop

Apabila anda menyerahkan komputer anda kepada pekedai, anda mungkin tidak sedar bahawa anda sebenarnya juga menyerahkan semua data peribadi dan maklumat sulit yang terkandung di dalam komputer / laptop anda itu kepada pekedai komputer. Ini termasuk semua password anda, rekod browsing Internet anda. Saya jamin, inshaAllah Team FR Laptop Service jujur dan amanah dalam melaksanakan tanggungjawab yang diberikan. Mereka akan memperbaiki apa yang rosak tanpa menghilangkan atau mengambil hak penggunanya.

Antara Pelanggan Yang Telah Menggunakan Khidmat FR Laptop Service Berpuas Hati

Laptop Alami Masalah? Jom Ke Kedai Repair Laptop Murah Setapak!

Jika anda terpaksa hantar komputer untuk di baiki atau di servis, pilihlah FR Laptop Service yang bertauliah. Kos mereka mungkin lebih tinggi namun perkhidmatan dan tahap professionalisme mereka juga lebih menyakinkan. Hubungi mereka di talian di bawah:

 

FR Laptop Service | Kedai Repair Laptop Murah Setapak

Telefon / WhatsApp : +60172882349 | Link WhatsApp

Facebook : @FRLaptopService

Alamat : 

508 Jalan Kanan 1 Kg Pandan
Kuala Lumpur, Malaysia 55100

Waktu Operasi : 9.00 Pagi – 9.00 Malam (Setiap Hari)

Buka Waze di Mobile : https://waze.to/lr/hw283ghwh3

Buka Google Maps di Mobile : https://goo.gl/maps/qKcejbkgYiM2

 

Post a Comment