Scroll to top

Kenapa Keyboard Laptop Rosak

No comments

Alamat:

508 Jalan Kanan 1

Kampung Pandan

55100 Kuala Lumpur

No tel: 0172882349

Waze/Google Maps: FR Laptop Services

Waktu Operasi: Isnin – Ahad, 9 am – 9 pm

Dalam musim pandemik Covid-19 ini, ramai juga yang kehidupan mereka berubah dan perlu menyesuaikan diri dengan norma baharu sebagai rutin harian dalam kehidupan. Walau apapun, kita tetap perlu menghadap dan cuba untuk menyesuaikan diri dengan gaya hidup sekarang yang memerlukan kita untuk mematuhi SOP.

Dulu mungkin tak ramai yang menggunakan laptop ataupun desktop, tapi sekarang, kebanyakan pelajar memerlukan penggunaan laptop ataupun desktop untuk sesi pembelajaran norma baharu. Boleh dikatakan laptop dan komputer ini sudah jadi suatu keperluan untuk setiap rumah, kerana bukan sahaja anak-anak, tetapi ibu bapa juga menggunakannya untuk urusan kerja dan sebagainya.

Bila dah mula berkenalan dengan laptop ataupun desktop, keyboard dah jadi salah satu komponen yang wajib ada. Keyboard di kalau daha Bahasa Melayu, maknanya adalah papan kekunci. Tujuan keyboard ini yang utamanya adalah untuk membolehkan kita menaip, mengisi input ke dalam laptop ataupun desktop kita. Ini bermakna, tanpa keyboard, sukar untuk kita menggunakan laptop ataupun desktop ini. Oleh sebab itu, kita kena tahu serba sedikit apa punca kenapa keyboard laptop rosak.

Keyboard laptop rosak boleh disebabkan banyak punca, dan kebiasannya disebabkan oleh kecuaian diri sendiri ataupun penjagaan laptop yang sambil lewa juga boleh mengakibatkan keyboard laptop rosak.

Perkara yang paling mudah boleh membuatkan keyboard laptop rosak adalah dengan mengetuk keyboard laptop dengan kuat. Kadang-kadang bila timbul rasa geram, tanpa kita sedari, kita melepaskan geram tersebut kepada keyboard laptop. Tapi jika masalah keyboard laptop rosak ini muncul, makin banyak masalah akan timbul. Jadi, elakkan daripada mengetuk keyboard laptop dan jangan lepaskan geram pada keyboard laptop bagi mengelakkan keyboard laptop rosak.

Selain daripada itu, keyboard laptop rosak juga boleh disebabkan oleh penjagaan kita yang sambil lewa, sebagai contoh, kita membiarkan habuk dan debu berkumpul di atas keyboard laptop, serta makan dan minum sehingga tumpah ke atas keyboard laptop dan menyebabkan keyboard laptop rosak. Seharusnya kita tutup laptop apabila tak digunakan dan disimpan dengan baik di dalam beg yang sesuai. Dan elakkan makan dan minum berdekatan dengan laptop.

Bagi mengelakkan daripada terjadinya keyboard laptop rosak, saya akan kongsikan satu tips, iaitu membersihkan laptop secara berkala. Pembersihan ni korang boleh buat sendiri sahaja dirumah, menggunakan alat pencuci laptop. Dan untuk bahagian keyboard anda boleh gunakan spray udara untuk buang habuk atau sisa yang melekat di celah keyboard.

Tapi kalau keyboard laptop rosak nak buat macam mana?

Jangan risau, di Kuala Lumpur, ada satu kedai laptop di Kampung Pandan, nama kedai tu adalah FR Laptop Services. FR Laptop Services ini boleh menyelesaikan pelbagai masalah pada laptop termasuklah masalah keyboard laptop rosak. Apa pun masalah laptop, mereka akan segera diagnose dan tentukan punca masalah sama ada komponen yang bermasalah ataupun disebabkan oleh faktor lain.

Semua info FR Laptop Services ada dibawah ni, boleh terus hubungi mereka untuk selesaikan masalah keyboard laptop rosak.

Alamat:

508 Jalan Kanan 1

Kampung Pandan

55100 Kuala Lumpur

No tel: 0172882349

Waze/Google Maps: FR Laptop Services

Waktu Operasi: Isnin – Ahad, 9 am – 9 pm

Post a Comment