Scroll to top

Punca Skrin Laptop Rosak

No comments

Alamat:

508 Jalan Kanan 1

Kampung Pandan

55100, Kuala Lumpur

No Tel: 0172882349

Waze/Google Maps: FR Laptop Services

Waktu Operasi: Isnin – Ahad; 9 am – 9 pm

Peralatan elektronik adalah antara peralatan yang amat sensitif dan memerlukan penjagaan yang teliti untuk memastikan jangka hayatnya lebih panjang dan dapat menjimatkan kos membaiki atau membeli yang baru. Salah satunya adalah laptop. Setiap komponen pada laptop mempunyai kepentingan tersendiri, terutama sekali skrin.

Sekiranya skrin laptop rosak sudah semestinya akan menyekat semua jenis aktiviti yang menggunakan laptop kerana laptop tidak lagi dapat memaparkan antaramuka yang menghubungkan kita dengan laptop tersebut.

Skrin adalah peranti output yang bertujuan untuk memaparkan aksara dan/atau imej, baik diam atau bergerak, yang dijanakan oleh komputer dan diproseskan oleh kad grafik.

Kualiti skrin bergantung atas beberapa faktor. Terutama sekali adalah bilangan piksel yang dipaparkan oleh skrinnya. Semakin banyak piksel, lebih tajam dan cantik teks dan juga gambar yang dipaparkan.

Ramai yang masih tidak tahu punca kenapa berlakunya skrin laptop rosak dan sentiasa cuai yang kemudiannya boleh menyebabkan skrin laptop rosak. Perkara ini harus dipandang serius, agar tiada masalah yang akan jadi pada laptop.

Disini saya akan kongsikan beberapa perkara yang boleh menyebabkan skrin laptop rosak agar anda lebih berhati-hati ketika menggunakan laptop, bukan apa, harga laptop pun semakin mahal. Jadi penjagaan yang teliti boleh memanjangkan jangka hayat laptop.

Salah satu perkara yang anda sering lakukan yang boleh merosakkan skrin laptop rosak adalah menutup lid (penutup) laptop ketika laptop masih lagi panas. Ini kerana haba daripada laptop akan sampai ke skrin yang kemudiannya boleh menyebabkan skrin laptop rosak. Jadi lebih baik biarkan laptop sejuk terlebih dahulu sebelum menutup lid.

Mencuci skrin laptop dengan air juga boleh menjadi punca skrin laptop rosak. Ini kerana air yang menitik boleh menyebabkan berlakunya short pada laptop dan menyebabkan skrin laptop rosak. Untuk mencuci skrin laptop ini, lebih baik menggunakan pencuci khas untuk membersihkan kotoran dan habuk pada skrin agar dapat mengelakkan berlakunya masalah skrin laptop rosak.

Juga, anda harus elakkan daripada meletakkan apa-apa objek di atas laptop atau menindihkan dengan barang yang lain. Ini boleh menyebabkan skrin laptop rosak atau pecah. Sepatutnya anda simpan laptop di tempat yang selamat, bagi dapat mengelakkan berlakunya skrin laptop rosak.

Selain itu, anda juga haru memastikan bahawa tiada apa-apa objek di atas kawasan keyboard laptop sebelum anda menutup lid laptop. Kerana objek ini juga boleh menyebabkan skrin laptop rosak dengan memecahkan skrin.

Sekiranya anda ada masalah skrin laptop rosak, lebih baik anda jangan repair sendiri sekiranya anda tidak mempunyai apa-apa pengetahuan ataupun kepakaran kerana ia boleh menjadi penyebab risiko kerosakan yang lebih serius, iaitu pada motherboard laptop anda. Sebaiknya, carilah kedai atau rakan yang lebih arif untuk membantu anda membaiki skrin laptop rosak.

Jika anda memerlukan khidmat untuk baiki skrin laptop rosak, anda boleh hubungi:

Alamat:

508 Jalan Kanan 1

Kampung Pandan

55100, Kuala Lumpur

No Tel: 0172882349

Waze/Google Maps: FR Laptop Services

Waktu Operasi: Isnin – Ahad; 9 am – 9 pm

Post a Comment