Scroll to top

Category: Tips

Nak Bateri Tahan Lebih Lama? Buat 3 Perkara Ini - Part 1

Alamak! Bateri laptop dah low, cepat pulak drain. Situasi ni pulak berlaku masa tengah buat kerja kat luar (mamak stall/old town). Lepas tu pulak lupa bawa charger laptop atau extension cord semua dah guna. Sebenarnya ada cara yang boleh dikongsikan, macam mana nak buat bateri laptop tu tahan lama. Ramai di antara pengguna laptop yang […]

By FR Laptop Service

March 29, 2017

Masalah : Laptop Auto SLEEP @ HIBERNATE

Tengah buat kerja FYP dan asignment, tiba tiba je laptop auto sleep atau auto hibernate. Jangan risau ada cara yang kita boleh buat sendiri. Anda boleh cuba cara di bawah ni. STEP 1 Pergi ke CONTROL PANEL> VIEW BY CATEGORY. Tukar kepada SMALL ICON> klik POWER OPTION> pilih CHOOSE WHEN TO TURN OFF THE DISPLAY> […]

By FR Laptop Service

March 28, 2017

Laptop Anda Slow? Punca & Penyelesaian - Part 1

Laptop Anda Slow Ke? FR tau korang semua mesti ada sekurang-kurangnya 1-2 laptop kat rumah kan. Bila cerita pasal laptop ni ada banyak sebenarnya topik yang FR boleh share. Tapi hari ni FR nak cerita 1 topik je la. Sebelum tu FR nak tanya sikit, ada tak korang semua alami masalah masa guna laptop tu. […]

By FR Laptop Service

March 27, 2017

7 Cara Untuk Elak Laptop 'Overheating'

Laptop merupakan keperluan pada zaman kini. Ia digunakan untuk pelbagai aktiviti sebagai contoh, melakukan kerja-kerja pejabat, mengumpul dan menyimpan data penting, permainan video dan pelbagai lagi. Apabila kerap penggunaannya, seperti menggunakan aplikasi pengeditan gambar dan video, permainan video, dan buat masa yang lama, masalah ‘overheat’ akan timbul. Simptom-simptom yang menunjukkan laptop anda mempunyai masalah ‘overheat’ […]

By FR Laptop Service

March 21, 2017

10 Punca Kenapa Laptop Anda Slow

” ARGHHHH! Masa aku nak siapkan kerja bos bagi ni la masa laptop ni buat hal. Nak bukak word je pun, tapi lambat nak loading. ” Pernah tak anda rasa camni? Biasa la tu bila laptop SLOW memang boleh naik darah kan. Takpe, setiap masalah ada cara nak setelkan. Jom belajar macam mana laptop anda […]

By FR Laptop Service

March 17, 2017

10 Tips Tingkatkan Kelajuan Laptop Anda Sehingga 50%

Bengang tak bila nak buat kerja, masa tu la laptop slow dan hang? Masa tu rasa nak hempuk je laptop tu kan. Saya pun pernah rasa camni.  Anda boleh cuba 10 tips ni, insyaALLAH boleh tingkatkan speedkan laptop anda sehingga 50%. Tolong SHARE untuk manfaat kawan-kawan kita. 1. Gunakan software Ccleaner A) taip kat google ‘ […]

By FR Laptop Service

March 17, 2017